Astăzi este marcată Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului

Imagine: moldpres.md

Anual, la data de 10 septembrie este marcată Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului, o problemă majoră, dar adesea neglijată, înconjurată de stigmatizare, mituri și tabuuri.

Conform datelor Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), în Republica Moldova numărul cazurilor de suicid a scăzut de la 581 în anul 2014 la 281 în anul 2023. Datele au fost prezentate în contextul marcării Zilei mondiale de prevenire a suicidului, scrie moldpres.md.

Potrivit Ministerului Sănătății, suicidul este o provocare majoră de sănătate publică, cu peste 700.000 de cazuri înregistrate anual în lume. Cauzele cele mai frecvente ale suicidului sunt depresia, tulburările legate de consumul de alcool, singurătatea, discriminarea, problemele financiare, violența, abuzul sau boala. Multe sinucideri au loc impulsiv, în momente de criză.

În vederea prevenirii suicidului, Ministerul Sănătății anunță că a întreprins mai multe acțiuni. Aproximativ 2500 de specialiști din sistemul de sănătate mintală au fost instruiți în domeniile: drepturile omului, managementul agresivității, psihodiagnoză, terapie cognitiv-comportamentală. De asemenea, în prestarea serviciilor comunitare de îngrijire a sănătății mintale, cu accent pe diagnosticarea precoce și tratamentul depresiei și anxietății, au fost instruiți sute de medici de familie și asistenți medicali. În anul 2023, 350 de psihiatri, pediatri și neurologi pentru copii au participat la cursul „Probleme de sănătate mintală la copii și adolescenți”.

Tot anul trecut, Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, a organizat cursul de instruire „Prevenirea comportamentelor de autovătămare și suicid” pentru aproximativ 2000 de specialiști.

Ministerul anunță că toți cetățenii pot beneficia de consiliere în situații de criză, apelând la linia telefonică de încredere și sprijin psiho-emoțional YK Support Line, 080080022.

Totodată, în Republica Moldova, în afară de serviciile oferite în trei spitale de psihiatrie, funcționează 40 de centre comunitare de sănătate mintală, inclusiv la Ungheni și Călărași.

Expresul.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *