Artistul plastic, Mihai Mireanu a fost distins cu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Ungheni, post-mortem
Artistul plastic Mihai Mireanu a fost onorat post-mortem cu titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Ungheni”. Decizia a fost anunțată în timpul vernisării expoziției „Recviem”, care reunește zeci de picturi ale artistului și a avut loc la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni în luna august. Prin lucrările sale, Mihai Mireanu „ a revenit” simbolic în orașul în care a locuit și creat timp de trei decenii.
„Consiliul municipal a aprobat prin decizia din 16 august, conferirea titlului post mortem de Cetățean de onoare al municipiului Ungheni, artistului plastic Mihai Mireanu. Cu regret, el a plecat de printre noi, însă va rămâne în amintirile, memoriile și conștiința noastră”, a menționat priatul Vitalie Vrabie, înmânându-i trofeul Virginiei Mireanu, soția artistului plastic.
Vizibil emoționată, Virginia Mireanu și-a exprimat recunoștința pentru aprecierea de care se bucură soțul său, chiar și după trecerea sa în neființă. „Mihai Mireanu s-ar fi bucurat foarte mult de acest titlu. Sper că ne vede de acolo de sus, ne simte, aude și se bucură alături de noi. Vă mulțumesc că, într-adevăr, apreciați tot ce a făcut el. În aceste clipe, mă încearcă niște emoții copleșitoare”, a mărturisit ea.
La rându-i, Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie, a subliniat importanța implicării lui Mihai Mireanu în viața ungheneană. „Acțiunea, prilejuită de Zilele Municipiului Ungheni, a avut ca scop evocarea și recunoașterea meritelor pe care, omul cetății, Mihai Mireanu, le-a avut față de orașul de pe malul Prutului. Implicarea sa plenară și exemplară în viața comunității, prin promovarea și realizarea unor inițiative neordinare, a contribuit la crearea unei noi identități pentru Ungheni, în conformitate cu tradiția, cultura și istoria locului”, a menționat dânsul.
Expoziția rămâne deschisă pentru publicul larg, iar cei interesați o pot vizita zilnic.
Notă: Mihai Mireanu a fost unul dintre cei mai apreciați artiști plastici din Republica Moldova, care a locuit și a activat la Ungheni o perioadă de 30 de ani. Pe lângă operele de artă inegalabile pe care le-a creat, dânsul s-a numărat printre fruntașii mișcării de renaștere națională la Ungheni.
Lui îi aparține inițiativa de a instala bustul poetului Mihai Eminescu în centrul municipiului Ungheni. La inițiativa și insistențele lui Mihai Mireanu, fosta stradă 28 iunie a fost redenumită în str. Mihai Eminescu. El a participat activ și la redenumirea celorlalte străzi, Ungheniul fiind primul oraș din Republica Moldova ce a renunțat la numele străzilor de sorginte sovietică.
Mihai Mireanu a fost și unul dintre inițiatorii taberelor de sculptură, tot el contribuind și la înălțarea Troiței Martirilor Neamului în centrul municipiului Ungheni.
De menționat că, pe 28 august, titlul de cetățean de onoare i-a fost acordat și lui Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Municipiul Ungheni are 30 de cetățeni de onoare.
Lasă un răspuns