Aproximativ 50% din cetățeni ar susține modificarea Constituției în vederea aderării Moldovei la UE

Sursa foto: ziarulnational.md

Dacă duminica viitoare ar avea loc referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, circa 48% ar susține modificarea Constituției în aceste sens. Alte 37% nu ar susține respectivul deziderat, 9,4% nu știu/nu sunt deciși, 1,7% nu au răspuns, iar 4% nu ar vota sau vor strica buletinul. Datele se conțin în barometrul prezentat de către compania sociologică Date Inteligente, într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit vicedirectoarei Companiei Date Inteligente, Veronica Ateș, ar vota „pentru” introducerea în Constituție a aderării la UE, raioanele din centru ale țării, iar contra – mai curând regiunea Găgăuzia, raioanele din sud și unele raioane de la nord.

Totodată, peste 46% din respondenți au spus că sunt contra apropierii Republicii Moldova de Rusia și țările din Uniunea Euroasiatică, iar circa 44% au spus că sunt pentru. Circa 10% nu au răspuns la întrebare.

Circa 89% din respondenții sondajului au menționat că vor participa la alegerile prezidențiale din toamnă, puțin peste 9% au spus că nu vor participa și 2% nu au răspuns la întrebare.

De asemenea, 27,5% au spus că o vor vota la următoarele alegeri prezidențiale pe Maia Sandu, 11,6% pe Renato Usatîi, 11,4% pe Alexandr Stoianoglo. Circa 15% nu au decis cu cine să voteze, ceea ce, potrivit Veronicăi Ateș, oferă politicienilor posibilitatea de a-i convinge.

La întrebarea deschisă despre care politician a fost cel mai activ în ultimele 30 de zile, cei mai mulți au menționat-o pe Maia Sandu, urmată de Ilan Șor și Renato Usatîi. Aceleași personaje politice completează podiumul la capitolul încrederii cetățenilor.

În caz de alegeri parlamentare, 25,5% dintre respondenții sondajului ar vota cu PAS, 11,8% cu Blocul Victorie, 11,1% cu PSRM și 7,7% cu Partidul Nostru. Din cei deciși, 37% ar vota cu PAS, 17,1% cu Blocul Victorie, 16,1 cu PSRM și 11,2% cu Partidul Nostru.

Potrivit sondajului, 42,5% din respondenți cred că lucrurile în țară merg într-o direcție corectă, 47,2% cred că direcția este greșită și 10,3% nu au știut sau nu au răspuns la întrebare. Procentul celor care cred că direcția este corectă este în creștere. Cei mai optimiști fiind locuitorii din localitățile din centru, centru-vest, mai puțini optimiști sunt cei de la nord și sud, sud-vestul țării.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1004 de persoane din 372 localități. Perioada de culegere a datelor a fost19-25 august, iar eroarea maximă de eșantionare este 3%.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *