Un nou serviciu la Ungheni. Îngrijire socială la domiciliu, contra cost

Sursa foto: www.voceabasarabiei.md

În raionul Ungheni a fost lansat un nou serviciu de îngrijire socială la domiciliu, contra cost, destinat persoanelor în etate.

De regulă, serviciile de îngrijire a persoanelor în etate la domiciliu includ activități adaptate nevoilor persoanei în vârstă, menite să mențină o calitate ridicată a vieții acesteia. Beneficiarii acestui serviciu, sunt persoanele care au atins vârsta standard de pensionare, lipsite de suport din partea copiilor şi persoanele cu dizabilităţi ce provin de medii defavorizate.
În prezent, la Ungheni, de acest serviciu beneficiază 426 de persoane din localitățile raionului, fiind ajutați de către 54 de lucrători sociali. În mediu, în serviciu sunt 8 – 10 beneficiari per lucrător social.

Potrivit lui Constantin Potlog, șeful Structurii Teritoriale de Asistență Socială, numărul persoanelor în etate care au nevoie de ajutor, comunicare sau alte necesități, crește din an în an, mai ales că multe persoane în etate rămân singure, dat fiind faptul că copiii sunt plecați peste hotarele țării. În acest sens, un nou serviciu de îngrijire la domiciliu contra cost vine să soluționeze necesitățile bătrânilor. „Din an în an, numărul beneficiarilor crește, din motiv că populația rămasă îmbătrânește, copiii pleacă peste hotare, iar părinții, ajunși la o vârstă, rămân singuri și le vine egreu să se descurce. Totodată, copiii plecați peste hotare, pot asigura și ajuta financiar părinții în etate, dar nu pot fi prezenți pentru a-i ajuta fizic la necesitățile apărute. În acest sens, o alternativă ar fi serviciu de îngrijire la domiciliu contra cost”, menționează dânsul.

Astfel, o vizită de două ore costă 132 de lei. Cei care solicită acest serviciu li se întocmește un dosar, li se elaborează planul individualizat, care rezultă din necesitățile beneficiarului.

Svetlana Nemțanu, șef serviciu Îngrijiri sociale la domiciliu, lucrează în acest serviciu de peste 20 de ani. „Noi, prestând servicii de îngrijire la domiciliu fără plată anumitor categorii de persoane în etate de foarte mulți ani, ne confruntăm permanent cu reproșuri din partea anumitor persoane care ar dori să beneficieze și ele de serviciu, însă nu întrunesc condițiile necesare. Odată cu lansarea serviciului contra cost, credem că vom avea beneficiari ce vor solicita acest tip de serviciu”, spune ea.

Totodată, Constantin Potlog menționează că se lucrează intens la informarea locuitorilor despre acest serviciu. În momentul de față, sunt în pregătire deja 5 dosare. „Din cele observate, persoanele încă sunt reticente cu privire la accesarea acestui serviciu. Un motiv ar fi costul. Însă, dacă e să facem un calcul, nu este chiar atât de scump, mai ales dacă copiii sunt plecați peste hotare și își pot ajuta părinții. Prin intermediul acestui serviciu ei vor putea să soluționeze unele probleme apărute acasă, cu părinții. Am convingerea că noi, încet – încet, vom sparge gheața”, a mai adăugat el.

Cine poate beneficia de acest serviciu?

Specialiștii spun că pot benefica de acest serviciu persoanele ce au atins vârsta de pensionare, cu copii apți de muncă, obligați conform legislației să-i întrețină, dar, din anumite motive, nu își pot realiza obligațiile (sunt plecați peste hotare sau locuiesc în altă parte); persoanele vârstnice și cu dizabilități, copiii cărora sunt plecați; persoanele adulte după spitalizare, care au nevoie de îngrijire temporară; persoanele după intervenții chirurgicale (accidente vasculare cerebrale, fracturi de col femural și paralizii); bolnavii în fază terminală; bolnavii cronici imobilizați la pat.

Care sunt serviciile prestate de lucrătorul social?

Serviciile pe care poate să le presteze un lucrător social sunt: efectuarea, din banii beneficiarului, a cumpărăturilor de produse alimentare și mărfuri de uz casnic; prepararea bucatelor, hrănirea, livrarea prânzurilor calde; efectuarea plăţilor pentru serviciile comunale; îngrijirea locuinţei şi a gospodăriei; ajutor pentru realizarea igienei personale; antrenarea beneficiarului în activităţi sociale şi culturale; menţinerea/facilitarea comunicării cu rudele şi prietenii; organizarea procesului de cumpărare şi transportare a combustibilului la domiciliu.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *