Un drum vechi de caldarâm a fost descoperit în municipiul Ungheni, în timpul reconstrucției unui sector de drum

Foto: Facebook / Primăria municipiului Ungheni

Importante vestigii istorice au fost descoperite în municipiul Ungheni, o dată cu reconstrucția unui sector de drum paralel cu strada Ștefan cel Mare – un vechi drum de caldarâm, construit estimativ la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Acesta făcea legătura dintre satele din preajmă cu Ungheni-târg. Pe acest drum se îndreptau din Ungheni spre Iași, prin vadul lui Țuțora, vechii comercianți, scrie Primăria municipiului Ungheni.

Astfel, în dimineața zilei de 8 august, la fața locului s-a deplasat primarul Vitalie Vrabie, însoțit de directorul Muzeului de Istorie și Etnografie, Vasile Iucal, pentru a studia situația și a găsi soluția optimă de a păstra măcar o părticică din acel vechi drum și, implicit, din istoria noastră.

S-a decis ca intrările din ambele părți pe drumul respectiv să fie din caldarâmul de odinioară. Aici vor fi instalate și plăcuțe din care trecătorii vor afla informații utile despre drumul de altă dată.

„La posibilitățile financiare ale municipiului Ungheni, această soluție mi se pare cea mai rațională. Restabilirea totală a drumului în varianta originală necesită cheltuieli enorme. Să nu uităm că în centrul Chișinăului un asemenea drum stă deja de doi ani, fără a fi restaurat. Și Chișinăul, totuși, are altă situație financiară. În cazul nostru, este important că vor fi păstrate și conservate două porțiuni la ambele capete ale străzii, care au menirea să fixeze documentar și istoric existența acestui vechi drum de intrare-ieșire în Târgul Ungheni de la confluența secolelor XIX-XX”, a menționat Vasile Iucal.

De notat că este imposibilă conservarea sau reabilitarea în totalitate a fostului drum din caldarâm atât din motive tehnice, cât și financiare, mai spun specialiștii de la Primăria municipiului Ungheni.

Foto: Facebook / Primăria municipiului Ungheni

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *