Nicoleta Budeanu: „Sistemul american de învățământ este diferit de cel din Republica Moldova”

Nicoleta Budeanu

Nicoleta Budeanu, o tânără din Ungheni a trăit, timp de un an, visul american. Elevă la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Nicoleta a avut oportunitatea de a studia timp de un an într-unul din liceele private din Statele Unite ale Americii. Studiile le-a făcut prin intermediul unui program de burse internațional numit Assist.

De unde ai aflat despre posibilitatea de a studia în America și ce te-a determinat să aplici?

Despre posibilitatea de a studia în Statele Unite ale Americii am aflat întâmplător, urmărind buletinul de știri la televizor și am hotărât să aplic, deoarece mi s-a părut o oportunitate unică și deosebită de a mă va dezvolta ca și personalitate.

Cum a fost călătoria ta către Statele Unite? Care au fost impresiile tale când ai ajuns acolo?

Am călătorit în SUA împreună cu ceilalți trei finaliști Assist din Moldova, iar timp de patru zile am fost cazați în campusul unei școli din statul Connecticut, unde am avut parte de o orientare alături de toți câștigătorii acestui program, elevi din diverse colțuri ale lumii. Timp de patru zile, am fost instruiți despre provocările și dificultățile pe care le putem întâlni pe parcursul acestui an, am discutat despre conceptul „cultural shock”, dar și despre cum să ne gestionăm emoțiile și trăirile, având în vedere că suntem departe de oamenii dragi.

Primele mele emoții au fost de fericire, nerăbdare, curiozitate, deoarece era o experiență total nouă pentru mine și abia așteptam să văd cum mă va surprinde.

Apropo, ai locuit în familie sau cămin?

Eu am locuit în campusul școlii, alături de studenți atât internaționali, cât și din Statele Unite ale Americii.  Experiența de trai la cămin, de a avea o colegă de cameră internațională a fost una provocatoare ce, cu siguranță m-a determinat să ies din zona de confort, dar în același timp mi-a plăcut ideea de a locui la doar câțiva metri distanță de prietenii mei, de a lua masa împreună, de a ne întâlni în camerele unei alteia, de a merge la cumpărături și a ne face temele împreună.

Cum a fost procesul de adaptare la sistemul educațional american?

Sistemul american de învățământ este diferit de cel din Republica Moldova din mai multe aspecte. În primul rând, în State, elevul are posibilitatea de a-și alege liber atât materiile pe care dorește să le studieze, cât și nivelul de dificultate, cu excepția faptului că sunt unele materii pe care elevii trebuie să le ia obligatoriu pentru a obține anumite credite la final de an. Drept pentru care, fiecare elev are un orar individual și la fiecare materie ai colegi de clasă diferiți. De asemenea, metodele de predare, materialele didactice utilizate, durata orelor de studiu, toate sunt diferite. Recunosc că la început de an școlar am întâmpinat unele dificultăți, care de altfel sunt complet normale în momentul în care încerci ceva diferit, ceva cu care nu ai fost obișnuit până acum.

Cât de încărcat era programul tău? Aveai și timp liber?

Programul meu zilnic era destul de încărcat, deoarece în prima jumătate a zilei plecam la ore, iar după amiaza eram implicată în activități extracuriculare, care se desfășurau și în ziua de sâmbătă, inclusiv. Duminica în schimb, când aveam timp liber, preferam să-l petrec alături de prietenii mei în aer liber.

Ce activități extracurriculare ai avut ocazia să practici?

În ceea ce privește activitățile extracuriculare, acestea erau obligatorii în școala în care eu studiam. Eu am ales să practic dansul pe timp de toamnă și iarnă, iar în timpul primăverii am făcut life fitness. Mi-au plăcut foarte mult cursurile de dans, deoarece am avut oportunitatea de a practica diverse tipuri de dans: balet, dans contemporan, modern, jazz, hip-hop, yoga și aerobică.

În anul petrecut acolo, ai avut ocazia să îți dezvolți abilități noi sau să explorezi pasiuni pe care poate nu le-ai fi descoperit altfel?

Cu siguranță am reușit să-mi dezvolt noi abilități și să-mi descoper noi pasiuni, fiind implicată aproape zilnic în diverse activități. Am învățat să lucrez în echipă, mi-am dezvoltat unele calități de lider și am învățat cum să-mi organizez mai eficient programul zilnic, astfel încât să am timp atât pentru școală, cât și pentru sport și alte pasiuni.

Ce ți-a plăcut cel mai mult în timpul șederii tale acolo?

Au existat numeroase lucruri care mi-au plăcut în timpul șederii mele în Statele Unite, spre exemplu în ceea ce privește școala, cel mai mult am apreciat comunitatea formată acolo, tradițiile și istoria școlii, relația profesor-elev, deschiderea oamenilor atunci când am avut nevoie de ajutor, pozitivitatea pe care ei o emanau zilnic, zâmbetul lor larg de pe buze ce mă încuraja mereu, simplitatea, toleranța și deschiderea lor în raport cu oamenii din jur. De asemenea, m-am bucurat mult că am avut ocazia să și călătoresc, să vizitez locuri și orașe frumoase.

Diferă viața adolescentului din America versus adolescentul din Moldova?

Într-o oarecare măsură, viața adolescenților din Moldova se deosebește de cea a adolescenților din America, prin faptul că în State, adolescenții oferă mai mult timp și atenție activităților extracuriculare precum sportul, teatrul, muzica, pictura, pasiuni ce le aduc satisfacție sufletească, ce îi ajută să se dezvolte multilateral, să-și descopere talentele și să se facă remarcați. La rândul lor, în comparație cu adolescenții din Moldova, ei se bucură de mai multă susținere și oportunități în sferele lor de interes.

Care sunt cele mai importante lecții sau abilități pe care le-ai dobândit și dacă îți vor fi utile pe viitor?

Această experiență m-a maturizat enorm și mi-a oferit numeroase lecții de viață. Am învățat să fiu independentă, mai îndrăzneață, să nu-mi fie frică să greșesc, să nu-mi fie rușine să întreb și să cer ajutor atunci când am nevoie. Am înțeles că tot ceea ce ne dorim se poate îndeplini, trebuie doar să muncim și rezultatele nu vor întârzia să apară. Am învățat că nimic nu este întâmplător, iar noi înșine suntem făuritorii vieții noastre, noi o putem construi exact așa cum ne dorim, căci nimic nu este imposibil.

Care au fost cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat și cum le-ai depășit?

Cea mai mare provocare cu care m-am confruntat în America a fost distanța. Fiind obișnuită să fiu mereu alături de familia mea, mi-a luat destul de mult timp să mă obișnuiesc cu un stil de viață diferit. Îmi era dor de oamenii dragi de acasă, dar am încercat să depășesc acest moment focusându-mă pe școală, pe activități ce-mi aduceau plăcere, pe relații interpersonale.

Ce îți lipsește cel mai mult din America acum că te-ai întors acasă?

Acum că am revenit acasă, cel mai mult îmi lipsesc prietenele de acolo și programul încărcat, dar interesant pe care îl aveam.

Ce sfaturi ai pentru alți elevi care ar putea avea oportunitatea să studieze în străinătate în viitor?

Îi încurajez să fie întotdeauna deschiși la oportunități de acest gen, să fie curioși, îndrăzneți, să nu le fie frică să iasă din zona de confort și să încerce lucruri noi, deoarece doar așa se vor descoperi pe ei înșiși. Vă îndemn să aplicați la programul Assist pentru a înțelege mai bine cum este sa fii elev în SUA și pentru a vă bucura din plin de toate oportunitățile pe care această experiență vi le oferă.

Cum au fost relațiile cu profesorii și colegii tăi americani?

În SUA, relația dintre profesor-elev este mult mai lejeră și mai liberă decât în Moldova. Elevii sunt mai degrabă prieteni cu profesorii, cărora li se pot confesa, pot discuta despre dificultățile pe care le întâmpină, creând astfel conexiuni puternice, de durată. Cât despre relația dintre elevi, pot spune doar lucruri frumoase, deoarece am legat prietenii minunate cu majoritatea colegilor mei, care m-au ajutat atât în ceea ce privește programul școlar, cât și emoțional atunci când am avut nevoie.

Cum te-ai simțit la revederea familiei și prietenilor după un an petrecut în străinătate?

Revederea cu familia mea a fost una multașteptată și foarte emoționantă. Am început să plâng pentru că nu-mi venea să cred că am ajuns acasă, că sunt alături de oamenii mei dragi. M-am bucurat mult să-i revăd pe toți prietenii mei și să stăm de povești după un an întreg în care nu ne-am văzut.

Cum crezi că experiența ta în America te-a schimbat ca persoană? Ce ai descoperit despre tine însăți?

Experiența din America m-a schimbat mult și mi-a oferit o perspectivă diferită în ceea ce mă privește pe mine și planurile mele de viitor. M-am descoperit ca fiind un om puternic, ambițios, familist, care nu renunță niciodată și care poate realiza orice dacă își dorește cu adevărat.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *