La Ungheni ar putea fi deschis un centru sportiv de caiac – canoe

La Ungheni ar putea fi deschis un centru sportiv de caiac – canoe. Autoritățile publice locale își propun să aplice la diferite proiecte pentru a „reanima” acest sport în Ungheni.

„A apărut ideea de a dezvolta un centru sportiv regional, adaptat la condițiile și standardele naționale și internaționale, pentru ca toți copiii, tinerii și adolescenții din regiune să practice acest gen de sport. Cu siguranță, odată cu crearea unui astfel de centru, în cel mai scurt timp, Republica Moldova și regiunea Ungheni va fi recunoscută la nivel european și mondial prin „nașterea” unor noi campioni și olimpici”, se arată într-o notă informativă prezentată de Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni.

În municipiul Ungheni, pe strada Iași este amplasată clădirea fostului club al Căilor Ferate Ungheni cu o suprafață de 512,28 metri pătrați, pe un teren de 2753 metri pătrați. „Această clădire de mai bine de 15-20 ani nu a fost utilizată conform destinației, iar cu timpul riscă să fie imposibil de exploatat datorită uzurii ca efect al neutilizării. Clădirea dată se află la o distanță de 25 metri de malul lacului Delia, fapt care ar permite utilizarea ei în ansamblu cu bazinul dat. La fel, planul încăperilor clădirii menționate permite adaptarea acesteia la un centru sportiv, cu minime implicări în partea constructivă. Distanța redusă până la lac este perfect potrivită pentru amenajarea accesului spre bazinul acvatic și organizarea transportării inventarului sportiv de la zona de depozitare până la apă. Terenul adiacent clădirii este la fel potrivit de a fi sistematizat în zone de recreere și zone de fitness în aer liber. După examinare de către specialiști a edificiului, dar și a terenului, s-a constatat că acest obiectiv poate fi reconstruit, modernizat și dezvoltat ca un centru sportiv modern și model de caiac – canoe de nivel regional și național”, se mai arată în acea notă explicativă.

De aceeași părere a fost și comisia formată din reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanții Guvernului din teritoriu și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, cu participarea președintelui raionului Ungheni, care la 6 martie curent au inspectat clădirea și au ajuns la concluzia că imobilul necesită a fi reabilitat și adaptat pentru un centru sportiv. Totodată, factorii de decizie au asigurat conducerea raionului de susținere deplină în parcursul transmiterii imobilului din proprietate de stat în proprietatea raionului și dezvoltării unui astfel de centru.

Lacul Delia are o amplasare geografică ideală pentru practicarea acestui gen de sport, fapt confirmat și de experții din cadrul Federației naționale de profil, care în urma analizei efectuate, au ajuns la concluzia că locația dată este mai mult decât suficientă nu doar pentru antrenamente, dar și pentru organizarea campionatelor/competițiilor de cel mai înalt nivel.

Notă: Raionul Ungheni a fost mereu un pilon în dezvoltarea și promovarea sporturilor pe apă având în subordinea autorităților publice locale secții sportive de acest profil, care de-a lungul perioadei de timp au crescut și educat sportivi de talie internațională.

Drept exemplu este și Victor Mihalachi, campion mondial și european la caiac-canoe. Având 7 medalii la campionatele mondiale, dintre care 4 de aur, 2 de argint și 1 de bronz, și 14 la Europene – 4 de aur, 6 de argint și 4 de bronz a ocupat locul VII la Jocurile Olimpice de la Londra (2012), locul V la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2021). Medaliat cu aur la Jocurile Europene de la Minsk (2019), Victor a făcut primii pași în sportul de performanță la școala sportivă din Ungheni, pe lacul Delia, sub egida antrenorului emerit, Veaceslav Mihalachi.

La fel, echipa din Ungheni a secției de turism, care include în sine și turismul nautic, are prestații deosebite la nivel național fiind permanent premiată cu cele mai înalte distincții la fiecare campionat sau competiție națională de acest gen.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *