Expert: „Într-un singur trimestru al anului 2024 moldovenii au luat mai multe credite decât în anii trecuți”
Într-un singur trimestru al acestui an, moldovenii au contractat semnificativ mai multe credite decât în anii trecuți. Acest lucru se datorează în mare parte scăderii ratei dobânzii, care a ajuns la un nivel confortabil pentru populație, explică expertul economic IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
În primul trimestru din acest an s-au luat credite de 1,29 miliarde de lei, iar în trimestrul doi – de 1,58 miliarde de lei.
Până în 2017, valoarea medie a unui credit ipotecar era de circa 20 de mii de euro, apoi, între anii 2021-2022, s-a înregistrat o creștere spectaculoasă la valoarea creditelor. Acest lucru ar fi legat de faptul că au crescut brusc prețurile la apartamente, informează Veaceslav Ioniță.
În anul 2023, s-a înregistrat o stagnare în creșterea valorii creditelor, iar în 2024, pentru prima dată, valoarea medie a unui credit ipotecar a trecut de 50 de mii de euro.Creșterea valorii creditelor este determinată de mai mulți factori, cel mai important fiind creșterea prețurilor la apartamente.
În anul 2015, valoarea unui credit ipotecar era echivalent cu opt salarii medii anuale. În al doilea trimestru al anului 2024, valoarea unui credit a constituit aproximativ șase salarii medii anuale. Chiar dacă valoarea creditelor ipotecare a crescut, la fel s-a întâmplat și cu salariile.
„Deși valoarea creditelor a crescut, ea este comparabilă cu creșterea salariilor, ceea ce înseamnă că povara financiară asupra familiilor care au contractat credite ipotecare este relativ stabilă, a spus Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS „Viitorul”
Economistul menționează că, în timp ce unii oameni accesează credite imobiliare noi, alții întorc creditele accesate anterior. Dacă în primul trimestru din 2020, credite noi s-au luat, lunar, de 562 de milioane de lei, s-au rambursat credite vechi de 221 de milioane de lei. Astfel, povara datoriilor moldovenilor a crescut cu 341 de milioane de lei.
În primul trimestru din 2024, credite noi s-au luat, lunar, de 1,29 miliarde de lei, s-au rambursat credite vechi de 679 milioane de lei și datoriile oamenilor au fost de 616 milioane de lei.
Analistul economic afirmă că rata medie a dobânzii la creditele imobiliare noi pentru persoanele fizice în 2008 a fost de 16,6%. În 2010 – de 13,2%; 2015 – 13,1%; 2021 – 6,7%; 2022, trimestrul patru – 12,8%; 2023, trimestrul patru – 8,8%; iar în 2024, trimestrul doi – 7,6%.
„S-a accelerat piața creditelor, chiar dacă apartamentele s-au scumpit. O bună perioada rata dobânzilor a fost confortabilă, ceea ce a determinat oamenii să acceseze credite imobiliare. Apoi, din cauza politicii monetare a BNM, prin care a fost majorată rata dobânzilor la credite și a fost descurajat consumul, creditele imobiliare au scăzut. În prezent, este 7,6%, media lunară, cu tendință clară de scădere. Cred că până la sfârșitul anului va fi sub 7%” a mai spus expertul
Veaceslav Ioniță a mai menționat că, la momentul actual, este mult mai avantajoasă contractarea unui credit ipotecar în lei moldovenești decât în valută străină.
Expresul.md
Lasă un răspuns