Date îngrijorătoare. Crește numărul copiilor care fumează

Imagine simbol

Un studiu arată că aproximativ o treime din populația globului fumează. Potrivit ministrei Sănătății situația este alarmantă și în Republica Moldova. Astfel, într-o postare pe Facebook, Ala Nemerenco susține că în 2019 peste 16 la sută dintre copii mai mari de 13 ani au pus deja țigara în gură, transmite tv8.md.

În această săptămână, Guvernul a aprobat mai multe modificări la legea privind controlul tutunului.

Astfel, potrivit unui studiu, în 2020, circa 1,3 miliarde de oameni folosesc produse din tutun, iar 80% dintre ei locuiesc în țări cu venituri mici și medii. În fiecare an peste 8 milioane de oameni mor din cauza consumului de tutun, se mai arată în postarea Alei Nemerenco.

Doar expunerea pasivă la fumul de țigară provoacă printre copii 65 mii de decese anual. Jumătate din consumatorii de tutun decedează cu circa 14 ani mai devreme decât nefumătorii, iar 9 din 10 cancere pulmonare sunt cauzate de fumat.

În Republica Moldova, vorbim de o creștere a fumatului în rândul copiilor. Potrivit ministrei Sănătății, în 2019, peste 16% dintre minorii mai mari de 13 ani foloseau produse de tutun, 13% – țigări electronice și produse de tutun încălzit, iar 32% au încercat, cel puțin o dată, să fumeze țigarete electronice.

În context, Guvernul a aprobat mai multe modificări la Legea privind controlul tutunului. Printre acestea se numără extinderea interdicțiilor privind fumatul în spațiile publice comune, inclusiv în cazul țigărilor electronice, în special unde se află și copii – parcuri de distracții și acvatice, zone de odihnă și agrement, piscine și plaje.

Ar urma să fie restricționat accesul minorilor la publicitatea produselor din tutun, ar urma să fie introduse interdicții privind promovarea produselor din tutun și a scenelor ce vizează consumul acestora în programe video, audio, TV și a jocurilor de calculator.

Se modifică semnul unic de interzicere a fumatului care va conține nu doar țigareta convențională, dar și dispozitivele și țigaretele electronice.

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *