Câți refugiați beneficiază de servicii medicale gratuite, potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină

Imagine simbol

Cerințele medicale ale refugiaților au evoluat de-a lungul anilor. Potrivit Ninei Onofrei, șefa Direcției contractarea prestatorilor de servicii medicale la Compania Națională de Asigurări în Medicină, în perioada 2022-2024, cele mai solicitate au fost servicii de asistență medicală spitalicească, urmate de asistența medicală urgentă prespitalicească și asistența medicală primară și de ambulatoriu, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit datelor din Sistemul informațional „Evidența și raportarea serviciilor medicale în sistemul DRG”, în cadrul asistenței medicale spitalicești prevalează programul general, cum ar fi patologii ale aparatului respirator, patologii gastrointestinale, nașteri.

Anul precedent, în cadrul AMS, au fost tratate 1.750 de cazuri, față de 4.445 de cazuri în anul 2022. În primele șase luni ale anului 2024, în urma solicitărilor din partea beneficiarilor de protecție temporară, prestatorii de servicii medicale contractați de către CNAM au furnizat servicii de asistență medicală spitalicească în 1.243 de cazuri, în sumă de 14,2 milioane de lei.

De asemenea, se observă o creștere a numărului beneficiarilor de protecție temporară înregistrați pe listele medicilor de familie și care au acces la serviciile medicale în asistență medicală primară, cum ar fi consultația medicului de familie, servicii de paraclinică etc. În anul 2023, numărul acestora era 4.474, iar în primul semestru al anului 2024 a crescut la 6.846.

În prezent, cheltuielile suportate de către instituțiile medico-sanitare și farmaceutice încadrate în sistemul AOAM pentru asistența medicală, medicamentele și dispozitivele medicale compensate acordate beneficiarilor de protecție temporară sunt achitate din mijloacele financiare acumulate în fondurile AOAM, cu compensarea acestora din surse externe.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *