A început sesiunea suplimentară de susținere a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului

Imagine simbol, sursa: Cuvântul Libertății

Astăzi a început, în premieră, a doua sesiune suplimentară de susținere a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, la care sunt înscriși peste 1700 de elevi. În acest scop, în 19 raioane și municipii a fost instituit câte un Centru de Examene. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, această sesiune a fost inițiată pentru a susține elevii care nu au trecut de primele probe.

„Am văzut în unele raioane o reducere a promovabilității și până la 60%, deci, practic, în unele raioane, fiecare patrulea copil nu a reușit să susțină examenul din clasa noua. Din acest motiv, inclusiv, avem o probă suplimentară în luna august, ca să mai dăm o șansă elevilor să facă față. Și, pe de altă parte, deja din 2025, având în vedere ce am constatat în sistem și anume o mimare a corectitudinii desfășurării examenelor, anul viitor vom face aceste examene într-un format mai apropiat de examenul de bacalaureat. Vom avea centre de examinare și pentru gimnaziu, vom avea această monitorizare externă și toate lucrările vor fi evaluate centralizat”, a declarat Dan Perciun.

Precizăm că 256 de elevi au susținut, astăzi, examenul la Istoria Românilor și Universală. Mâine, va avea loc examenul la Matematică, la care vor participa 1276 de elevi din toate raioanele țării. Miercuri, aceștia vor susține examenul la limba de instruire. La proba Limba și Literatura Română vor participa 154 de elevi, iar la cea de Limba și Literatura Rusă 22 de elevi. Sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu se va încheia pe 22 august, cu examenul la Limba și Literatura Română, alolingvi, la care s-au înregistrat 69 de elevi.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, testele de examen vor fi verificate în perioada 19-25 august de către Comisiile Republicane de Evaluare. Rezultatele vor fi afișate la data de 26 august în fiecare Centru de Examene, raional sau municipal, unde au fost susținute probele.

Expresul.md 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *