A fost înregistrat un caz de infecție provocat de țânțari. Ministerul Sănătății vine cu recomandări

Imagine simbol, sursa: antena3.ro

În Republica Moldova a fost depistat cel de al doilea caz de infecție cu virusul West Nile, provocat de înțepăturile unui țânțar periculos, specialiștii vin cu recomandări pentru a ne proteja.

Astfel, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătății (MS), se recomandă:

  • evitarea expunerii la țânțari: purtați haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni și șosete înalte, mai ales seara;
  • utilizarea substanțelor care resping țânțarii;
  • utilizarea substanțelor insecticide în locuință/în jurul locuinței;
  • montarea plaselor anti țânțar la geamuri/uși;
  • înlăturarea condiţiilor de dezvoltare a țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer etc.).

De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa, cum ar fi oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept.

„Majoritatea cazurilor umane (80%) se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii”, transmite MS.

Precizăm că joi, 22 august, în Moldova a fost diagnosticat al doilea caz de virus West Nile. Pacientul în vârstă de 49 ani revenise recent din Italia și susține că a fost mușcat de mai multe ori de țânțari.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *