Republica Moldova marchează astăzi 30 de ani de la adoptarea Constituției – Legea Fundamentală a țării
Republica Moldova marchează 30 de ani de la adoptarea Constituției – Legea Fundamentală a țării. Cu acest prilej, Parlamentul se reunește în ședință solemnă. De asemenea, Legislativul va găzdui o conferință științifică desfășurată în comun cu Senatul României, scrie moldpres.md.
Parlamentul Republicii Moldova se va convoca în ședință solemnă dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției începând cu ora 11:00. Ședința solemnă va reuni actuali și foști deputați, foști președinți de țară și de Parlament, foști președinți ai Curții Constituționale, membri ai Comisiei și grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției Republicii Moldova, care au fost implicați direct în elaborarea Legii Supreme a statului.
La ședința solemnă moderată de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, mai sunt așteptați prim-ministrul țării, Dorin Recean, senatori din România, membri ai Curții Constituționale, ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, conducători ai instituțiilor și autorităților de stat, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră și ai mediului academic.
Agenda zilei mai include, începând cu ora 14:00, Conferința practico-științifică „Constituția Republicii Moldova la 30 de ani și integrarea europeană”, care va fi moderată de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, și de omologul său din Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș. Conferința va reuni în jur de 100 de participanți – deputați, senatori din România, reprezentanți ai mediului academic, care vor prezenta lucrări despre investigații științifice în domeniul dreptului constituțional și aspecte ale integrării europene. Lucrările prezentate vor fi incluse în culegerea de lucrări a Conferinței.
De asemenea, în aceste zile, Parlamentul găzduiește o expoziție tematică dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova, care conține peste 150 de publicații selectate din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Bibliotecii și arhivei Parlamentului, care valorifică Legea Supremă a statului – Constituția.
Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august același an. Legea supremă prevede că Republica Moldova este un stat suveran, independent, unitar şi indivizibil.
Constituția constă din opt titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni. În preambulul Constituţiei se menţionează aspiraţiile seculare ale poporului de a trăi într-o ţară suverană, năzuinţele spre satisfacerea intereselor cetăţenilor. Este evidențiată, de asemenea, aspiraţia spre constituirea statului de drept, considerând pacea civică, democraţia, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic ca fiind valori supreme, se reafirmă devotamentul deputaţilor în Parlament, în calitatea lor de reprezentanţi plenipotenţiari ai poporului Moldovei, faţă de valorile general-umane, dorinţa de a trăi în pace şi bună înţelegere cu toate popoarele lumii conform principiilor şi normelor unanim recunoscute ale dreptului internaţional.
Constituția este legea fundamentală a statului care defineşte atributele statului, principiile de funcţionare şi obiectivele lui principale. În ea sunt înscrise cele mai importante principii ale vieții economice, politice, sociale și juridice, precum și valorile pe care se sprijină țara noastră: separația puterilor în stat, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, independența justiției, pluralismul politic ș.a. Constituția este baza juridică a întregii legislații, pe ea se întemeiază tot ansamblul instituțional și normativ.
Constituţia Republicii Moldova este documentul cu cea mai mare autoritate de reglementare în viaţa publică, politică şi socială a ţării. Simbol al luptei poporului pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, Constituţia reaminteşte fiecărui cetăţean datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa Republica Moldova.
Expresul.md
Lasă un răspuns