La Florițoaia Veche, tradițiile și obiceiurile de nuntă de altă dată au fost reînviate

Duminică, 14 iulie, ograda casei-muzeu „La Prispa lui Vasile” din satul Floriţoaia Veche, proaspăt inaugurat, a fost neîncăpătoare. Ograda a găzduit primul eveniment cultural în care formațiile folclorice „Țărăncuțele” și „Floarea Norocului” din localitate au transpus scenic obiceiuri și tradiții de nuntă specifice localității, precum „Scoaterea și jucatul zestrei”, „Jucatul găinii” și „Orații de nuntă”.

Oaspeții au fost întâmpinați de către soții Lidia și Vasile Bolișoi, gazdele casei-muzeu, de miri și nuni, cu dulceață din cireșe albe, conform obiceiului local. Casa-muzeu a devenit, pentru o perioadă de timp, casa socrilor mici, de unde a fost scoasă și jucată zestrea în fața invitaților. „Acum, aceste obiceiuri nu se mai practică la nunți. Însă, pe timpuri, nu era nuntă la care să nu se practice scoaterea și jucatul zestrei. Jucatul găinii se mai practică în unele localități”, spune Galina Moraru, specialistă la Secția Cultură și Turism din Ungheni.

Prin intermediul acestui atelier, organizatorii și-au propus să readucă acele obiceiuri care au fost odinioară și să le dea viață scenic, ca tânăra generație să le cunoască.

Cei implicați în prezentarea obiceiurilor, au creat atmosfera autentică a unei nunți tradiționale, oferind celor prezenți o experiență memorabilă și autentică. „Toate tradițiile și obiceiurile noastre îmi sunt binecunoscute. Anturajul, casa aceasta autentică, amenjararea curții, vestimentația noastră, respectarea obiceiurilor, cântecele și buna dispoziție a tuturor au creat un efect extraordinar. Sunt foarte încântată că am putut să mă implic și să transmit acele obiceiuri frumoase, care se păstrau la nunțile noastre de odinioară”, afirmă Marilena Nica, membră a formației „Țărăncuțele”.

„Cu siguranţă, pentru toți cei prezenți a fost o experiență ce ne-a îmbogăţit cu trăiri „de altă dată” şi ne-a inspirat să apreciem, mult mai mult, autenticitatea şi frumuseţea caselor de pe vremuri, tradiţiilor locale și frumusețile naturale ale satului de la poale de pădure”, a menționat, la final, Galina Moraru.

Menționăm că evenimentul folcloric face parte din şirul de activităţi din cadrul Proiectului socio – cultural „Nunta cea de altă dată”, iniţiat de Secţia Cultură şi Turism sub egida Consiliului Raional Ungheni, care are drept scop cercetarea, tezaurizarea şi valorificarea patrimoniului cultural local şi transmiterii moştenirii spirituale a neamului tinerei generaţii.

Un reportaj foto de la eveniment puteți vedea AICI. 

Tatiana Tesliuc

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *