Începând cu 1 iulie, se majorează vârsta de pensionare la femei

Imagine simbol, sursa voceabasarabiei.md

De astăzi, 1 iulie, vârsta privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 61 ani, iar stagiul complet de cotizare  – 34 de ani. Pentru bărbați vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani, iar stagiul de cotizare – 34 de ani, condițiile fiind stabilite începând cu 1 iulie 2019.

Solicitat de agenție, Petru Socolan, șeful Direcției Informare și Comunicare al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), a subliniat că reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru acestea vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și începând cu 1 iulie curent, constituie 58 de ani.

„Pensia pentru limită de vârstă se stabilește pe viață de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depășit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare este 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare”, a afirmat Petru Socolan.

De asemenea, reieșind din stagiul complet de cotizare prevăzut pentru femei de la 1 iulie 2023, la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă acestea urmează să confirme 37 de ani de stagiu de cotizare, iar în cazul bărbaților stagiul rămâne neschimbat – 39 de ani.

Amintim că, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați în Republica Moldova va fi egalată peste patru ani. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile, vor obține drep­tul de pensionare la 63 de ani. În prezent vârsta de pensionare pentru femei va crește cu șase luni anual.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *