În comuna Măcărești va fi amenajat un parc sonor, ce va deveni un loc de agrement și odihnă pentru toți locuitorii

Comuna Măcărești va beneficia în curând de un parc modern, un spațiu de agrement și odihnă dedicat locuitorilor săi. Acest lucru va fi posibil datorită obținerii finanțării pentru proiectul „Parc sonor în satul Măcărești”, care a fost câștigat în cadrul Programului DAR 1+3 (Diaspora Acasă Reușește) și implementat de către Primăria comunei Măcărești în parteneriat cu Asociația Obștească „Baștina Frăsînești”.

În această ordine de idei, proiectul „Parc sonor în comuna Măcărești” va oferi oportunități de socializare și desfășurare a activităților culturale, educative și sportive, contribuind la îmbunătățirea calității vieții în comunitate, spune Sergiu Manciu, primarul comunei Măcărești.

A fost selectat deja terenul unde va fi creat spațiul de relaxare. Acesta este un teren abandonat și neutilizat cu o suprafață de 31 de ari,. pe teritoriul căruia este amplasată o scenă. „Ne propunem să amenajăm pe acest teren spații verzi prin sădire de copaci și crearea de facilităţi pentru recreere. Terenul va fi împrejmuit cu rame metalice. Pe teritoriu vor fi instalați patru stâlpi metalici confecționați industrial cu panouri fotovoltaice, șase bănci cu spetează unde pot fi încărcate dispozitive electronice. De asemenea, va fi instalat un sistem de radio controlat de la distanță, prin WiFi”, a mai oferit detalii despre planurile de amenajare Aliona Manciu, lidera grupului de lucru din cadrul AO „Băștina Frăsînești”.

Totodată, cartierul unde se dorește a fi amenajat acest parc este populat de familii de generație tânără. „Amenajarea unui parc de recreere va servi drept o platformă de comunicare pentru toți sătenii de acasă, dar și din diasporă, în special în perioada de vacanță, când aceștia revin acasă”, a mai adăugat ea.

Parcul va cuprinde trei zone: una pentru copii, una pentru adulți și alta de recreere. Iar echipamentul tehnic va fi de două feluri: echipamente pentru terenul de joacă pentru copii și  echipamente pentru fitness în aer liber.

Potrivit lui Sergiu Manciu, costul total al proiectului este de 531.500 lei, dintre care contribuția Guvernului Republicii Moldova este de 250.000 lei, a primăriei comunei Măcărești – 114.100 lei, a partenerului de implementare – 58.000 lei. Însă, mai este nevoie și de contribuția locuitorilor și a diasporei, urmând a fi colectată o sumă de 111.400 mii de lei. „Pentru a realiza acest proiect, avem nevoie de contribuția tuturor. Să demonstrăm că noi, cei de acasă, împreună cu noi, cei din diasporă, putem aduna această sumă”, este îndemnul Olgăi Nigai, originară din Măcărești, parte a diasporei Republicii Moldova din Canada.

De menționat că, comuna Măcărești are o populație de circa 4200 de locuitori și are în gestiune 2 sate: Măcărești și Frăsinești. E o comună activă care are în jur de 240 familii tinere. „Impactul acestui proiect va fi construirea unui sat cu valori europene autentic prin asigurarea calității vieții locuitorilor comunei. Proiectul prevede soluționarea mai multor probleme de ordin socio-cultural. Prin amenajarea zonei vor fi create oportunități de socializare și va fi asigurat un mediu ecologic durabil”, a conchis Aliona Manciu.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *