În ce țări poți să mergi doar cu buletinul românesc fără necesitatea de a avea un pașaport

Foto: jurnal.md

România se află pe locul 14 în topul ţărilor cu cel mai puternic paşaport din lume, cu care pot merge în 177 de țări, potrivit celui mai recent clasament al Henley Passport Index, scrie Playtech.ro.

Țările în care poți merge cu buletinul din România fără să ai pașaport

România se află pe locul 14 în rândul ţărilor din întreaga lume în ceea ce priveşte puterea paşaportului tău. Practic, persoanele care dețin buletin românesc au acces la 177 de ţări fără a fi nevoie să dețină și pașaportul. Aceste clasamente se fac cu date de la Asociaţia Internaţională de Transport Aerian pentru a reclasifica cele 199 de paşapoarte ale lumii.

Acest index este actualizat trimestrial şi funcţionează de 19 ani. Practic țările care au acest paşaport primesc un punct pentru fiecare destinaţie pe care o pot vizita fără viză. Aceasta se aplică dacă cetăţenii pot obţine o viză la sosire, un permis de şedere sau o autorizaţie de călătorie electronică atunci când intră într-o ţară.

Cetăţenii români pot călători doar cu buletinul în spațiul Schengen, începând cu 31 martie 2024 acesta cuprinde 29 de state: Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Croația, Regatul Danemarcei, Confederația Elvețiană, Republica Estonia, Republica Finlanda, Republica Franceză, Republica Federală Germania, Republica Elenă, Islanda, Republica Italiană, Republica Letonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Malta, Regatul Norvegiei, Republica Polonă, Republica Portugalia, România, Republica Slovacă, Republica Slovenia, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Regatul Țărilor de Jos, Ungaria.

România, pe locul 14 în topul celor mai puternice pașapoarte

Dacă este necesară viză sau dacă titularul paşaportului trebuie să obţină o e-viză aprobată de guvern înainte de plecare, atunci nu se acordă puncte pentru această destinaţie. Dar, România are unul dintre cele mai puternice paşapoarte din lume, clasat pe locul 14.

Singapore se află pe primul loc în topul lăsărilor cu cel mai puternic paşaport din lume anul acesta. Practic, cetăţenii din Singapore pot vizita acum 195 din cele 199 de ţări fără viză. Sunt şi alte țări care au un paşacort puternic, de exemplu Franţa, Germania, Italia şi Spania sunt împreună pe locul 2. La popul opus regăsim țări precum Afganistan, care este la coada clasamentului, pierzând accesul la încă o destinaţie în ultimele şase luni. Cetăţenii din această ţară care este controlată de talibani au acum acces fără vize doar în 26 de ţări ale lumii.

 

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *