Decis! Parcul din preajma Palatului de Cultură va purta, oficial, denumirea de „Parcul Francez”

Imagine simbol. Sursa: Primăria municipiului Ungheni

La ședinţa ordinară a Consiliului Municipal din 7 iunie a fost pusă în discuție chestiunea cu privire la atribuirea numelui parcului din preajma Palatului de Cultură. Astfel, consilierii municipali au votat pentru ca acest parc să poarte denumirea oficială de „Parcul Francez”.

De notat că, anterior, acest subiect a fost supus și consultărilor publice, unde majoritatea unghenenilor au optat pentru denumirea de „Parcul francez”.

NOTĂ: De mai bine de 60 de ani, unghenenii numesc terenul împădurit, ce se întinde pe o suprafață de 15 hectare – Parcul Francez. Spațiul, de altfel, foarte îndrăgit de către localnici, este o zonă în care oamenii își petrec deseori timpul liber, însă acesta nu este amenajat corespunzător.

Astfel că, autoritățile locale și-au propus să readucă la viață această zonă. În prezent, se lucrează asupra elaborării unei schițe de proiect privind amenajarea spațiului verde. „Proiectanții vor acorda atenție și utilizării unor elemente specifice franțuzești, mai ales că și un număr mare de ungheneni, inclusiv tineri, cunosc și apreciază limba și cultura franceză. De notat că în Ungheni funcționează și clase bilingve româno-franceze. În acest context, un spațiu ce ar duce cu gândul la cultura franceză, dar și ar respecta alegerea localnicilor privind numele „Parcul Francez”, ar fi binevenit. Un argument în plus ar fi și diversitatea – una dintre valorile europene, acceptate de comunitate”, a precizat Eduard Balan, viceprimarul municipiului Ungheni, printr-o notă explicativă.

Ce se cunoaște despre acest parc?

Nu se cunoaște deocamdată etimologia acestui nume. Potrivit istoricilor, până la mijlocul secolului trecut, pe acest loc se întindea un lac, o rămășiță a albiei vechi a Prutului. Nu departe, la vreo 200 de metri de podul feroviar, prin anii 1900 se afla conacul boierului Mihail Buznea, înconjurat de un parc secular, cu o suprafață de peste 30 de hectare. Când s-a ruinat, prin 1909, boierul, cuprins de furie, a încercat să distrugă totul, inclusiv parcul. Cum s-a numit acel parc anterior, nu se cunoaște.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni a făcut o solicitare la departamentul de arhive din Sankt-Petersburg, pentru a i se oferi o copie a documentului de proprietate a parcului, din care ar putea ieși la iveală noi detalii.
În imediata apropiere a acestui spațiu este amplasat podul feroviar peste Prut, numit printr-o decizie a Consiliului Orășenesc Ungheni din 20 aprilie 2012, „Podul Eiffel”. Astfel, numele podului – „Gustave Eiffel” – s-ar lega armonios cu numele „Parcul Francez”.
„Reieșind din cele menționate, este firesc și necesar ca numele „Parcul Francez” să fie oficializat, ceea ce ar contribui la promovarea municipiului Ungheni la general, dar și al spațiului respectiv, care în câțiva ani va căpăta o cu totul altă imagine. Primăria va avea posibilitatea să utilizeze acest nume și în actele oficiale, în proiectele privind amenajarea parcului, depuse spre finanțare în cadrul diverselor programe”, a mai menționat viceprimarul municipiului Ungheni.

De menționat că „Parcul Francez”, va beneficia de investiții semnificative și va fi amenajat și modernizat în viitorul apropiat. În momentul de față se fac ridicările topografice, după care vor urma și celelalte etape. Deocamdată nu se cunosc costurile pentru amenajarea parcului respectiv. Primul proiect, care prevede amenajarea căilor de acces, a zonei principale și a căilor de acces spre zonele parcului, va fi depus spre finanțare în anul curent.

Totodată, potrivit proiectanților, aici va fi construit un turn observator, ce va deschide o panoramă impresionantă nu doar asupra podului și râului Prut, ci și asupra întregului oraș. De asmenea, va fi creată o zonă dedicată sportului, urmând a fi construite și amenajate terenuri de fotbal, baschet și volei, piste pentru alergători, dar și o scenă în aer liber și multe alte zone de recreere pentru locuitori.

Lucrările de amenajare se preconizează a fi începute în anul 2025.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *