Decis. Grădinițele din Republica Moldova vor putea trece la servicii de catering pentru alimentația copiilor

Imagine simbol, sursa: moldnova.eu

Grădinițele din Republica Moldova vor putea trece la servicii de catering pentru alimentația copiilor. Opțiunea va putea fi aleasă de instituțiile fără bloc alimentar sau de cele în care sunt dificultăți în prepararea bucatelor. Hrana va trebui transportată, către grădinițe, în recipiente alimentare speciale cu asigurarea temperaturii bucatelor. Pe 3 iulie, Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, modificări la Regulamentul sanitar pentru instituțiile de educație timpurie.

Potrivit Ministerului Sănătății, un aspect principal al proiectului este reglementarea detaliată a alimentației copiilor, inclusiv posibilitatea organizării alimentației prin sistemul catering. Totodată, proiectul stabilește reglementări pentru infrastructura instituțiilor de educație timpurie prin adaptarea acestora nevoilor copiilor cu dizabilități. Proiectul mai prevede dotarea instituțiilor de educație timpurie cu sisteme de ventilare mecanică.

Cu privire la organizarea alimentației prin sistemul catering, în proiectul Guvernului se menționează că acțiunea se va permite în cazul grădinițelor fără bloc alimentar sau în cele în care sunt dificultăți în prepararea bucatelor.

La organizarea alimentației prin sistemul catering se necesită a respecta următoarele condiții:

  1. compania de catering trebuie să dețină autorizație sanitar-veterinară sau certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor atât pentru activități de catering, cât și pentru unitatea de transport a alimentelor, în conformitate cu prevederile legislative în domeniu;
  2. meniul zilnic de repartiție se elaborează de către personalul medical al instituției de educație timpurie în baza meniului model pentru 10 zile, coordonat cu bucătarul-șef, cu managerul instituției de educație timpurie, în colaborare cu un specialist în nutriție din cadrul companiei de catering, după caz, și aprobat de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Meniul zilnic de repartiție va conține lista preparatelor culinare, cu indicarea porției individuale în funcție de grupul de vârstă. Ingredientele care cauzează alergii sau intoleranțe vor fi prezentate în meniu în conformitate cu prevederile actelor normative în domeniu;
  3. bucatele gata vor fi transportate în recipiente alimentare permise de legislație, cu asigurarea temperaturii bucatelor finite;
  4. amenajarea unui spațiu pentru recepționarea bucatelor preparate și dotarea cu veselă, cu utilaj frigorific, cu spălătorie cu apă caldă și rece;
  5. personalul trebuie să poarte echipament de protecție și să efectueze examinările medicale pentru angajații unităților de alimentație publică conform prevederilor actelor normative în domeniu;
  6. se vor colecta probe din toate bucatele finite consumate timp de 72 de ore și se vor păstra în spații frigorifice în instituția de educație timpurie și în cadrul companiei de catering;
  7. analiza calitativă și cantitativă a alimentației copiilor este în responsabilitatea companiei de catering.

Ministerul Sănătății a declarat că, în anul 2023, în Republica Moldova activau 1 479 de instituții de educație timpurie, dintre care 76,3% – în mediul rural și 23,7% – în mediul urban. Din numărul total de instituții, 1 465 (99,1%) sunt publice iar 14 – private.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *