Cetățenii sunt îndemnați să înștiințeze autoritățile despre prezența ambroziei

În ultimii ani, tot mai multe persoane din Republica Moldova se confruntă cu reacții alergice din cauza ambrozie – o buruiană care produce cantități mari de polen și a ajuns a fi una dintre cele mai frecvente cauze a alergiilor la om.

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) reamintește cetățenilor, operatorilor din domeniul agricol, autorităților publice locale, despre responsabilitatea comună în procesul de combatere și eradicare a buruienii ambrozia.

Totodată, anual sunt desfășurate campanii de informare şi conștientizare privind măsurile ce se impun în scopul limitării ariei de extindere și de eradicare a speciei invazive ambrozia, în special pentru agenții economici din domeniu.

În perioada lunilor mai-iunie, inspectorii din cadrul ANSA au realizat mai multe activități importante:

  1. Discuții și vizite de lucru în primăriile din țară pentru a analiza situația;
  2. Identificarea și inspectarea terenurilor cu risc de infestare și răspândire a ambroziei;
  3. Distribuirea avizelor și broșurilor informative cu privire la ambrozie și la impactul acesteia;
  4. Vizite în centrele de sănătate publică din sate, informând personalul și distribuind materiale informative;
  5. Informarea producătorilor agricoli despre combaterea buruienii și responsabilitățile ce le revin, etc.

Astfel, au fost realizate 426 controale, inclusiv în baza sesizărilor din partea cetățenilor sau a autorităților publice locale. În rezultat, au fost inspectate 50 de mii de hectare de teren și identificate suprafețele cu risc de răspândire a ambroziei, ulterior fiind întocmite 413 acte fitosanitare și 29 procese verbale de contravenție.

S-au luat măsuri de prevenire și combatere a ambroziei. Aceste metode pot fi : agrotehnice (cu ajutorul smulgerii, coasei mecanice, grapei cu discuri, combinatorului) sau chimice (prin utilizarea erbicidelor, atunci când suprafața infestată cu această buruiană este foarte mare sau condițiile nu permit executarea cosirilor).

Întru evitarea impactului negativ provocat de ambrozie, se recomandă  distrugerea plantei de la răsărirea acesteia și apariția primelor inflorescențe,  până la sfârșitul lunii iunie. În cazul reapariției focarelor de infestare se vor efectua repetat lucrări de combatere pe întreaga perioadă a anului, pentru a nu permite înflorirea.

Totodată, prin Ordinul directorului general al ANSA a fost relansată campania „STOP AMBROZIA”, ce are drept scop depistarea și monitorizarea buruienii prin intermediul cetățenilor. Aceștia pot transmite notificări despre terenurile infestate cu ambrozie printr-un mesaj la nr de Viber: la 067144111.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *