Atelier de prevenire a violenței digitale la Ungheni. Femeile, fetele și băieții au fost informați despre siguranța online

Imagine simbol. Sursa: www.stiri.md

Femeile și fetele, dar și băieții din Ungheni au fost informați despre violența digitală, dar și cum pot fi în siguranță, în mediul online. Aceștia au explorat strategii eficiente și au analizat diferite studii de caz pentru a spori siguranța online, la sesiunea de prevenire a violenței digitale facilitată de Centrul Internațional „La Strada”, cu susținerea UNFPA Moldova.

La activitate au participat femei de diferite vârste, atelierul fiind desfășurat la Centrul Educațional. În schimb, tinerii și tinerele au avut parte de același atelier, organizându-se paralel, doar că la Centrul Raional de Tineret.

În cadrul sesiunii, s-a discutat despre ce este violența online, care sunt formele acesteia, subiectul sextingului ca și fenomen și cum pot fi identificate posibilele riscuri, despre hărțuirea în mediul online și cum poate fi recunoscută. Facilitatorii au venit cu recomandări cum pot fi prevenite aceste situații, dar și unde se pot adresa femeile și fetele în cazul în care se confruntă cu astfel de cazuri.

„Violența online nu este doar despre o categorie de persoane, ci poate să ne vizize pe toți, indiferent de vârstă sau statut social. Deși, atât femeile, cât și bărbații pot fi victime ale violenței online, datele naționale și internaționale indică despre o vulnerabilitate sporită a femeilor, care pot trăi mai frecvent o formă severă de abuz fizic, psihologic ori emoțional și pot suferi consecințe grave”, a precizat Daniela Dabija, psihologă în cadrul Centrului Internațional „La Strada”.

Facilitatorii au oferit recomandări practice pentru prevenirea violenței digitale, dar și instituțiile unde victimele pot solicita ajutor.

„Am înțeles că este necesar să cunoaștem cum să ne comportăm și cum să vorbim cu oamenii, indiferent că se află în spatele rețelelor. Un moment foarte important este să fim totuși atenți cum ne comportăm pe rețele și să nu uităm de consecințe.”, spune Adriana Leiba, participantă la atelier. Totodată dânsa a povestit și cazul unei cunoscute care a avut de suferit din cauza violenței digitale.

„Acest subiect necesită discutat nu doar în rândurile tinerilor, ci și adulților, deoarece acest fenomen ia din ce în ce mai multă amploare. Șantajul și hărțuirea sunt printre cele mai des întâlnite fenomene, care îți pot afecta foarte mult viața. Atât tinerii, cât și adulții ar trebui să fie mai responsabili și mai atenți la relațiile pe care și le construiesc pe rețele”, spune și Cătălina Cebotaru, o altă participantă la atelier.

Notă: În cazul în care un copil a fost supus unui conținut cu caracter sexual, acesta se poate adresa singur sau cu părinții pe platforma www.sigurantaonline.md. Aici vor discuta cu un consilier, care îi va oferi suportul emoțional de care are nevoie, în dependență de situația prin care a trecut.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *