Astăzi este marcată Ziua Internațională fără pungi din plastic

Imagine simbol, sursa: displayr.com

Ziua Internațională fără pungi din plastic, marcată în fiecare an pe 3 iulie, este o inițiativă globală ce își propune să conștientizeze și să reducă utilizarea pungilor de plastic. Principalul scop al acestei zile este de a evidenția impactul negativ al pungilor de plastic asupra mediului, scrie radiomoldova.md. 

Plasticul este un element esențial în lumea modernă, însă pungile de plastic poluează apele și terenurile, afectând biodiversitatea și sănătatea umană. Aceste deșeuri nu sunt biodegradabile, rămânând în natură peste 500 de ani.

Potrivit unui raport din 2024, producția de plastic la nivel mondial a crescut de la 205 milioane de tone în 2021 la 220 de milioane de tone în acest an.

În Republica Moldova, de la 1 ianuarie 2021, au fost introduse amenzi pentru utilizarea și comercializarea oricărui tip de pungi din plastic, inclusiv a celor mai subțiri, cu excepția celor destinate ambalării. Aceeași măsură se aplică și recipientelor din plastic de unică folosință. Cu toate acestea, produsele din plastic sunt încă prezente pe rafturile magazinelor din întreaga țară.

Conform datelor, fiecare locuitor al Republicii Moldova produce anual aproximativ 45 kg de deșeuri plastice, ceea ce înseamnă că țara generează anual aproximativ 117.000 de tone. Doar aproximativ 7 la sută din deșeurile din plastic sunt reciclate, totuși, procentajul a crescut de peste două ori în ultimii ani

La nivel mondial, aproximativ 9% din plasticul produs este reciclat. În Uniunea Europeană, rata de reciclare a plasticului este semnificativ mai mare, atingând în medie 32,5 la sută, potrivit unui raport al Parlamentului European publicat anul trecut. Totuși, în unele state membre, precum Lituania și Slovenia, peste 70% din deșeurile din ambalajele de plastic sunt reciclate.

Multe țări, în special cele europene, au implementat sisteme avansate de gestionare a deșeurilor și politici stricte privind reciclarea, contribuind astfel la creșterea eficienței și a sustenabilității.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *