Un târg al locurilor de muncă pentru tineri s-a desfășurat la Ungheni

Zece agenți economici și-au înaintat locurile de muncă vacante la Târgul joburilor pentru tineri, care s-a desfășurat în scuarul „Grigore Vieru”, la data de 12 iunie.

Ideea de a realiza un târg al locurilor de muncă anume pentru tineri a venit din partea membrilor Fondului pentru Tineri. Ulterior, aceștia au apelat la Subdiviziunea Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă, care le-a oferit suport și ajutor pentru a putea desfășura evenimentul.

„Ideea acestei activități a venit încă anul trecut, când am preluat mandatul de lider al Fondului pentru Tineri. Pe parcursul anului am observat un interes sporit din partea tinerilor dornici de a-și găsi un loc de muncă. Și, de aceea, ne-am gândit să realizăm o activitate care să le permită tinerilor și agenților economici să se întâlnească și să discute despre ofertele de muncă disponibile în Ungheni”, spune Victoria Său, coordonatoarea Fondului pentru Tineri.

Oxana Căniță, șefa Subdiviziunii Teritoriale pentru Ocuparea Forței de muncă Ungheni, a meționat că, atât în urma solicitărilor parvenite de la tinerii din municipiul și raionul Ungheni, cât și din partea părinților lor, a susținut ideea și, în rezultat, a fost organizat un Târg al locurilor de muncă pentru persoanele de la 16 ani plus și nu doar, pe timpul perioadei de vară. „La acest târg, nu doar tinerii au putut să-și găsească un post de muncă, ci și celelalte persoane cointeresate au putut să se apropie și să se informeze despre locurile vacante și să discute personal cu agenții economici, care au dat curs invitației noastre”, spune dânsa, după care adaugă „Ceea ce îmi doresc de la acest eveniment e faptul ca tinerii să aibă încredere în ziua de mâine. Ne dorim să le insuflăm această forță și ideea de a rămâne acasă. Sunt împotriva plecării în masă peste hotare a tinerilor și îmi doresc ca ei să se regăsească pe piața muncii din Republica Moldova. Sper ca ei să-și găsească locurile de muncă vacante pe timpul de vară și de ce nu, să le fie un sprijin în orientarea profesională”.

Tinerii s-au arătat cointeresați și s-au apropiat în scuar încă de la orele dimineții. Au pus întrebări agenților economici, au luat datele de contact și diferite pliante cu informații despre locurile vacante. Mulți dintre ei se interesau de salarii, iar alții de condițiile și programul de lucru.

„Am mers pe la fiecare agent economic, care ne-a prezentat posturile de muncă vacante, m-am informat. Însă eu, fiind din sat, îmi doresc să pot avea și un program mai flexibil, care să-mi permită să pot avea și cu ce mă întoarce acasă. Din cele observate, doar graficul ar fi un impediment, în rest, mă aranjează ce oferte de muncă au fost propuse. Deja, urmează să mai analizez și să decid unde să aplic”, spune Mihaela Buliga, o tânără de 18 ani.

„Am discutat cu potențialii angajatori, mi-au oferit detalii despre locurile vacante, însă, la fel, fiind din sat, am nevoie de un grafic de lucru mai flexibil. Dar, nu mă dau bătută, sunt în căutare și știu că până la urmă voi găsi pe vară un post de lucru, care să-mi aducă un venit suplimentar”, spune și Irina Bobu, o tânără de 16 ani,

„Oferte de lucru sunt și pot spune chiar foarte bune, iar salariile sunt atractive și programul de muncă este convenabil. Agenții economici au fost foarte amabili, mi-au explicat în ce constă lucrul, ce avantaje pot avea. Ceea ce mi-a plăcut e faptul că ei oferă pliante cu informații, la care putem reveni pentru a mai reflecta asupra ofertei.”, menționează Olivia Nicoriuc, o tânără de 17 ani.

Agenții economici s-au străduit să își prezinte cum au putut ei mai bine ofertele vacante, avantajele și condițiile de muncă. „Noi avem foarte multe locuri vacante la funcții precum muncitor la utilaje, bobinator, depozitar, hamal, topitor și etichetator. Ofertele noastre de muncă vin și cu o serie de avantaje, cum ar fi transport gratuit, tichete de masă, dar și grafic de lucru pe care persoana poate să și-l aleagă, plata lunară sau săptămânală. Am observat un interes din partea tinerilor, mai ales din motiv că ei nu au stagiu de muncă, iar deseori multe instituții se bazează anume pe experiență și stagiu. Din partea celor care doresc să vină să se angajeze la noi, trebuie să aibă dorință, să fie disciplinați și cointeresați”, menționează Ana Cimpoieș, reprezentanta fabricii „Covoare Ungheni”.

De notat faptul că, evenimentul a fost realizat de Subdiviziunea teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă Ungheni, la inițiativa Fondului pentru Tineri Ungheni, sub umbrela Fundației comunitare Ungheni cu susținerea Primăriei Municipiului Ungheni.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *