Serviciialternative.gov.md – un portal pentru servicii alternative de îngrijire a copilului a fost lansat în Moldova

Imagine: Regalos Cola

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu PNUD Moldova și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a dezvoltat platforma serviciialternative.gov.md, un portal dedicat serviciilor alternative de îngrijire a copilului în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, platforma oferă informații și actualizări despre serviciile alternative de îngrijire a copilului și include o gamă largă de resurse utile, cum ar fi detalii despre legislația în vigoare, ghiduri practice pentru implementarea serviciilor și informații esențiale pentru părinți și angajatori.

Aceasta vine ca urmare a adoptării în 2022 a Legii Nr. 367/2022, care a introdus pentru prima dată în cadrul legislativ trei tipuri de servicii alternative de îngrijire destinate copiilor sub trei ani:

  1. a) servicii alternative de îngrijire a copiilor organizate de angajator la locul de muncă;
  2. b) servicii alternative de îngrijire individualizată a copiilor;
  3. c) servicii alternative de îngrijire a copiilor de tip familial.

Aceste servicii sunt menite să completeze instituțiile de educație antepreșcolară și preșcolară și nu sunt considerate forme de asistență socială.

PNUD a contribuit la elaborarea a două ghiduri menite să asiste atât persoanele interesate să presteze astfel de servicii, cât și părinții copiilor care vor beneficia de ele: „Ghid privind inițierea serviciilor alternative de îngrijire de tip familial” și „Ghid pentru părinți. Ce sunt serviciile alternative de îngrijire a copiilor și cum beneficiem de ele?”.

Prin activitățile sale, PNUD susține instituțiile publice și private să devină mai accesibile și prietenoase pentru copii. Recent, cu susținerea financiară PNUD, în valoare de 93 de mii de lei, au fost amenajate spații sigure și dedicate pentru copii în nouă oficii teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și în patru primării, disponibile atunci când își însoțesc părinții angajați sau pe cei care apelează la serviciile acestor instituții publice.

De asemenea, PNUD susține sectorul public și privat să ofere servicii de îngrijire a copiilor la locul de muncă. În acest context, au fost organizate sesiuni de instruire la Cahul, Ungheni și Strășeni privind aspectele legale și sanitare de creare a creșelor în incinta instituțiilor și companiilor.

În ultimii doi ani, PNUD a susținut Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău la elaborarea și acreditarea primului curs de formare profesională de îngrijitor/îngrijitoare de copii. Până în prezent, 96 de persoane locale și refugiate din Ucraina au absolvit cu succes programul de formare profesională de îngrijitor/îngrijitoare de copii. PNUD a acoperit costurile pentru 41 de persoane, inclusiv 16 dintre acestea fiind referite la acest curs de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Preluând experiența colegiului din Chișinău, două instituții – Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca și Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul – au fost ajutate să elaboreze cursuri similare care vor fi acreditate în acest an pentru a include această disciplină în programul lor de studii.

PNUD va continua să sprijine implementarea Programului național pentru servicii de îngrijire a copiilor sub 3 ani, vizând diversificarea și extinderea accesului la îngrijire timpurie, facilitând astfel revenirea părinților, în special a femeilor, pe piața muncii.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *