Moldovenii cu cetățenie europeană sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European

Imagine: The Parliament Magazine

Moldovenii care dețin cetățenia unui stat al Uniunii Europene sunt așteptați pe 9 iunie la urnele de vot să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European. Alegătorii își pot exprima votul în cele 52 de secții deschise pe teritoriul Republicii Moldova; 13 dintre acestea sunt deschise în municipiul Chișinău, scrie anticoruptie.md. 

La fiecare cinci ani, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în Parlamentul European. În Republica Moldova, vor fi deschise 52 de secții de votare, dintre care 13 secții în Chișinău17 secții în zona de nord și 7 în sudul Republicii Moldova, ceea ce reprezintă o creștere procentuală substanțială față de scrutinul precedent. În 2019, au fost deschise un număr total de 36 de secții de votare în Republica Moldova.

Cetățenii UE aleg cei 720 de membri ai Parlamentului European (europarlamentari) din toate statele membre în funcție de populația fiecărei țări. Astfel, Germania va trimite cei mai mulți parlamentari la Bruxelles/Strasbourg: 96 de eurodeputați, în timp ce Luxemburg, Cipru și Malta – câte șase fiecare. România va avea 33 de deputați.

Cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie 2024, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora 22.00. Alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 22.00, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59. Au dreptul să voteze cetățenii cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

373 de milioane de cetățeni ai UE sunt aşteptaţi la vot în perioada 6 – 9 iunie în cele 27 de state.​

Expresul.md

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *