Ministerul Muncii continuă să combată munca la negru. Cât constituie amenda

Imagine simbol, sursa: ziarulnational.md

În luna mai, Inspectoratul de Stat al Muncii a efectuat controale la 189 de companii, descoperind cazuri de muncă nedeclarată la 30 dintre acestea. În total, 140 de persoane au fost depistate lucrând la negru, fapt care subliniază necesitatea continuării eforturilor de asigurare a respectării legislației muncii și protecției drepturilor angajaților.

Pentru a combate acest fenomen, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat în noiembrie 2023, Campania de monitorizare a muncii nedeclarate, care a avut un impact semnificativ. De la începutul campaniei, au fost identificate 751 de persoane care lucrau fără contracte de muncă, dintre care 348 au fost legalizate.

„În primele cinci luni ale acestui an, am identificat și formalizat mai multe persoane fără contract de muncă decât în ultimii ani la un loc. Intensificăm eforturile noastre. Mulțumesc colegelor și colegilor de la Inspectoratul de Stat al Muncii pentru aceste rezultate inițiale. Reformele dau roade, muncim!”, a declarat Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale.

Munca nedeclarată nu este doar o problemă economică, ci pune în pericol și drepturile fundamentale ale angajaților, cum ar fi dreptul la pensie, concedii sociale, accesul la servicii medicale, compensații în caz de accidente de muncă și alte beneficii esențiale.

Ce amenzi se aplică:

Conform Codului Contravențional, art. 55, în cazul utilizării muncii nedeclarate, pentru fiecare persoană fizică identificată, amenzile vor fi:

  • De la 60 la 90 de unități contravenționale aplicate persoanei fizice;
  • De la 150 la 210 de unități contravenționale aplicate persoanei cu funție de răspundere;
  • De la 210 la 300 de unități contravenționale aplicate persoanei juridice;

Sancțiunile pentru achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă, adică „în plic”, pentru fiecare persoană identificată, conform Codului Contravenționale, art. 55 cu idicile 2 variază între:

  • 400 și 500 de unități contravenționale pentru persoane fizice;
  • 1000 și 1500 de unități contravenționale pentru persoane cu funcție de rărpundere;
  • 1000 și 1500 de unități contravenționale pentru persoanei juridice; 

     

    1 unitate contravențională = 50 MDL

    Imagine: Ministerul Muncii
    Imagine: Ministerul Muncii

 

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *