De ce crește turbiditatea apei râului Prut și dacă poate fi prevenită?

Imagine simbol, foto Expresul

În aceste zile când a plouat torențial, din cauza turbidității sporite a apei râului Prut, ÎM „Apă-Canal” a fost nevoită să micșoreze presiunea în conducte și, în consecință, multe apartamente de la etajele superioare ale blocurilor de locuit au rămas fără apă. Localnicii s-au indignat pe rețelele sociale, iar autoritățile publice locale au încercat din răsputeri să redreseze situația.

„Venim cu scuzele de rigoare pentru disconfortul creat din întreruperile de apa la etajele superioare, precum si presiunea joasa in tot sistemul, din motive obiective si care cu regret ne depășesc actualmente in managementul furnizării fiabile a apei potabile către consumatori!
Turbiditatea înaltă de circa 1000 mg/litru de apa nu ne permite tratarea apei, iar consumul la maxim pe întreg oras, era sa ne alimenteze doar pentru un timp de 7-8 ore continuu, cu riscul eminent de a stopa in totalitate furnizarea de apa! Astfel managementul întreprinderii municipale a acționat conform protocolului in asemenea situații de forța majora, menținând furnizarea permanentă a apei, la parametri de presiune și volum mai mic! Este nevoie ca în timpul apropiat să ne dezvoltăm capacitățile de stocare și aplicare de noi tehnologii, pentru a evita în viitor asemenea situații!”, a scris primarul Vitalie Vrabie pe rețelele sociale.

De unde apare turbiditatea sporită a apei?
Creșterea turbidității apei râului Prut este provocată de condițiile meteo (ploi abundente, topirea zăpezii în munții Carpați) și nu poate fi reglementată de om. Turbiditatea apei poate crește și din cauza deversărilor din lacul de acumulare de la Stânca-Costești. Ar putea exista și alte surse de poluare.

Săptămâna trecută, creșterea turbidității a fost cauzată de ploile abundente pe teritorii extinse. Specialiștii întreprinderii municipale au acționat conform protocolului de forță majoră, menținând furnizarea permanentă a apei, fie și la parametri de presiune și volum mai mic.

În perioada ce urmează, va fi analizată minuțios situația, pentru a dezvolta capacitățile de stocare si aplicare de noi tehnologii în scopul evitării pe viitor unor asemenea situații.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *