Cetăţenii moldoveni sunt obligaţi să declare transcrierea actelor de stare civilă înregistrate în străinătate
Cetățenii Republicii Moldova care au înregistrat acte de stare civilă în străinătate au obligația să declare transcrierea acestora. Agenția Servicii Publice (ASP) informează că moldovenii pot declara transcrierea în termen de șase luni de la întoarcerea în țară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civilă ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civilă.
Actele oficiale emise de către autoritățile altor state sunt recunoscute în Republica Moldova numai dacă sunt supralegalizate (legalizare consulară) sau apostilate și traduse, dacă nu este stabilit altfel prin tratat/convenție/acord la care Republica Moldova este parte.
Pe teritoriul Republicii Moldova sunt recunoscute, fără a fi supralegalizate sau apostilate, extrasele multilingve de pe actele de naștere, căsătorie și deces emise de Bosnia și Herțegovina, Confederația Elvețiană, Marele Ducat al Luxemburgului, Muntenegru, Regatul Belgiei, Regatul Spaniei, Regatul Țărilor de Jos, Republica Bulgaria, Republica Capului Verde, Republica Croația, Republica Turcia, Republica Estonia, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Republica Lituania, Republica Macedonia, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Serbia, Republica Slovenia și România.
De asemenea, sunt recunoscute documentele emise de către statele membre la Convenția cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală, cum ar fi: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.
Nu este necesar să fie supralegalizate sau apostilate nici documentele statelor cu care Republica Moldova are încheiate tratate bilaterale, inclusiv prin succesiune. Între acestea: Letonia, Lituania, România, Republica Cehă, Republica Slovacă, Republica Ungaria și Georgia.
Expresul.md
Lasă un răspuns