Care sunt efectele caniculei asupra sănătății

Sursa foto: libertatea.ro

Căldura sufocantă ne poate pune viața în pericol. Ținând cont de faptul că temperaturile ar urma să crească, iată câteva informații esențiale despre bolile cauzate de caniculă la care trebuie să fii cu băgare de seamă.

Temperatura corpului variază între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Organismul își reglează temperatura astfel încât organele interne să funcționeze corect. Atunci când temperatura corpului este prea ridicată, una dintre cele mai comune modalități prin care corpul își reglează temperatura este prin transpirație.

Un alt mod prin care organismul își reglează temperatura este prin deplasarea sângelui cald dinspre organele interne către capilarele de la suprafața pielii. Acesta este motivul pentru care oamenii par îmbujorați atunci când temperatura corpului lor este ridicată, conform Yahoo!Life, citat de Adevarul.ro.

Persoanele vulnerabile la căldura extremă:

Potrivit Institutului Național de Sănătate și Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), următoarele grupuri sunt cele mai expuse riscului în caz de căldură extremă:

  • Copiii: Modul în care organismul lor reglează temperatura internă a corpului îi poate face să se simtă epuizați.
  • Adulții în vârstă: Este mai probabil ca aceștia să aibă o afecțiune cronică sau să ia medicamente care afectează reacția organismului la căldură.
  • Persoanele cu afecțiuni medicale cronice: Acestea sunt mai puțin predispuse să simtă și să răspundă la schimbările de temperatură.
  • Gravidele: Organismul trebuie să depună mai mult efort pentru regla temperatura corpului lor dar și pe cea a copilului în curs de dezvoltare.
  • Oamenii fără adăpost: aceștia sunt mai expuși la căldură extremă.
  • Sportivii și cei care lucrează în aer liber: Cei care fac exerciții fizice sau muncesc în aer liber pe o căldură extremă sunt mai predispuși să se deshidrateze și să dezvolte o boală legată de căldură.
  • Animalele de companie: și acestea pot dezvolta boli legate de căldură.

Afecțiuni cauzate de căldură

CDC a pus la dispoziție un ghid despre ce trebuie să ai în vedere și ce trebuie să faci pentru a preveni bolile legate de căldură, cum ar fi insolația, epuizarea, crampele cauzate de căldură, arsurile solare și erupțiile cutanate.

  • Insolația este cea mai gravă boală cauzată de căldură. Acesta apare atunci când organismul nu-și mai poate regla temperatura. Iată câteva dintre simptomele insolației: confuzie, dificultăți de vorbire, pierderea cunoștinței, convulsii și temperatură corporală foarte ridicată.

Ce trebuie să faci în acest caz: apelează la serviciile de urgență, umezește pielea și hainele, și este necesar să te retragi la umbră, în casă sau într-o încăpere cu aer condiționat.

  • Epuizarea din cauza căldurii este răspunsul organismului la o pierdere excesivă de apă și sare, de regulă prin transpirație excesivă. Simptome: durere de cap, greață, amețeală, iritabilitate, transpirație abundentă, temperatură corporală ridicată.

Ce trebuie să faci: apelează la serviciile de urgență, este necesar să te retragi la umbră, bea apă rece și folosește comprese reci.

  • Crampele cauzate de căldură afectează, de obicei, angajații care transpiră mult în timpul unei activități intense. Această transpirație diminuează nivelul de sare și de umiditate din organism. Nivelurile scăzute de sare din mușchi provoacă crampe dureroase. Crampele de căldură pot fi, de asemenea, un simptom al epuizării de căldură.

Ce trebuie să faci: cei afectați trebuie să înceteze activitatea fizică și trebuie să se retragă la umbră. Bea apă și așteaptă ca crampele să dispară înainte de a mai face orice altă activitate fizică.

  • Erupția cutanată provocată de căldură este o iritație a pielii cauzată de transpirația excesivă. Simptome: vezicule mici și coșuri roșii.

Ce trebuie să faci: este necesar să te retragi într-un mediu mai răcoros și mai puțin umed, nu folosi unguente sau creme.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *