Astăzi se dă startul oficial al negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Sursa: ipre.md

Republica Moldova și Ucraina începe marți, 25 iunie, negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acestea vor fi lansate oficial în cadrul unei conferințe interguvernamentale care își va ține astăzi lucrările la Luxemburg. Delegația Republicii Moldova la reuniune este condusă de către prim-ministrul Dorin Recean, transmite moldpres.md.

Misiunea autorităților de la Chișinău este să asigure pe intern pregătirea Republicii Moldova pentru aderare la Uniunea Europeană către anul 2030, precizează Biroul pentru Integrare Europeană.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a menționat că reuniunea de astăzi de la Luxemburg reprezintă un momentul solemn de începere a negocierilor de aderare, „un moment istoric pentru țara noastră”. Gherasimov a oferit mai multe detalii despre lucrările conferinței de la Luxemburg.

„Conferința interguvernamentală este o reuniune în care se iau decizii în procesul de negocieri între statele membre ale Uniunii Europene și țara candidată. La prima conferință, statul candidat acceptă cadrul de negociere, propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Prima conferință interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare, un moment istoric pentru țara noastră”, a explicat viceprim-ministra.

Poziția de țară a Republicii Moldova va fi prezentată la Luxembrug de către delegația Guvernului condusă de prim-ministrul Dorin Recean. Documentul fusese apropbat în ședința din 21 iunie a Executivului. „Planul de integrare europeană al Republicii Moldova este unul ambițios, dar realist, cu indicatori foarte clari pentru fiecare capitol de negociere, care să aducă beneficii directe fiecărui om din țara noastră”, apreciase Dorin Recean.

La reuniunea de astăzi vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la nivel de miniștri de afaceri externe sau afaceri europene, precum și Republica Moldova, Ucraina în calitate țări candidate la aderare. Întrunirea va fi prezidată de ministra Afacerilor Externe a Belgiei, țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie.

„La prima conferință se adoptă cadrul de negociere. Acesta stabilește liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare pentru țara noastră, procedurile de luare a deciziilor în Consiliul UE, modalitățile de evaluare și implementare a reformelor, dar și ce se întâmplă când țara nu progresează, sau mai mult face regrese”, a explicat Ghenadie Marian, șeful Biroului pentru Integrare Europeană.

În urma conferinței de la Luxemburg, Republica Moldova și Uniunea Europeană ar urma să agreeze „Poziția generală de negociere”, documentul în care Republica Moldova acceptă cadrul de negociere propus de UE și care reflectă principiile și liniile directoare stabilite în cadrul de negociere.

„Imediat după conferință ne va fi prezentat un calnedar pentru următoarea etapă de screening și anume screening-ul bilateral, piatra de căpătăi pentru negocierile propriu-zise. Astfel, la sfârșitula cestui exercițiu vom avea o imagine clară cât de pregătiți suntem să implementăm legislația europeană la noi acasă. Acum muncim intens pentru pregătirea prezentărilor de țară pentru a discuta cu partenerii noștri europeni în ce măsură am reușit să preluăm legislația comunitară și care sunt planurile de mai departe în procesul de aderare. Scopul negocierilor este ca la finalul acestui drum, Republica Moldova să fie pregătită să își asume toate responsabilitățile, dar și să benficieze de toate drepturle unui stat membru al Uniunii Europene”, a explicat Rodica Crudu, secretar de stat al Guvernului pentru Integrare Europeană.

Consiliul European anunțase anterior că va deschide oficial discuțiile cu Republica Moldova marți, 25 iunie, începând cu ora 18:00, după ce la ora 15:30 va avea discuții cu Ucraina.

Din delegația Republicii Moldova fac parte: viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, negociatoare-șef; viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe; viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării; viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare; ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru; ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun; ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, precum și secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Pe 21 iunie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Moldova – membră a Uniunii Europene – este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri”, a menționat Maia Sandu.

Consiliul European a decis la summitul din 14 decembrie 2023 începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut statut de țară candidat la aderare, acum doi ani.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *