Sărbătoarea Fagului a adunat, din nou, în sânul naturii, pe toți iubitorii de frumos

Sursa foto: Facebook / Consiliul raional Ungheni

Cea de-a XII – a ediție a Sărbătorii Fagului a adunat, pe 25 mai, în Rezervația Naturală de Stat „Plaiul Fagului” oaspeți și vizitatori dornici de a petrece o zi minunată în mijlocul naturii.

Prin desfășurarea acestui eveniment, organizatorii festivalului și-au propus să promoveze patrimoniul turistic, inclusiv ariile protejate, să sporească vizibilitatea și atractivitatea destinațiilor turistice, să crească fluxul de vizitatori și să promoveze produsele locale. Atmosfera de sărbătoare a fost completată de colective artistice din raion, grupul de chitariști UNFolk, dar și de către Taraful „Radacini” din județul Iași, România, care au încântat prin muzica și instrumentele tradiționale. Spre seară, cei prezenți au avut parte de un recital extraordinar al interpretei Tania Turtureanu, Crista și Vali Boghean Band.

Totodată, producătorii autohtoni și-au prezentat produsele locale, dar și cele realizate de către meșterii populari. Au fost realizate expoziții în aer liber, pregătite bucate tradiționale, artizanat și multe alte surprize oferite celor care au decis să petreacă o zi de neuitat în mijlocul naturii. „Mă simt extraordinar la această sărbătoare: muzică de calitate, târguri și expoziții excepționale, avem parte de un timp frumos, totul este organizat la cel mai înalt nivel. Recunosc, sunt pentru prima dată în rezervație, dar și la această sărbătoare, însă am rămas plăcut surprinsă. Cu siguranță, la următoarea ediție am să fiu prezentă și, numaidecât, am să port o haină națională pentru a mă încadra perfect cu tematica acestei sărbători, dar și să promovez tradițiile noastre frumoase”, spune Svetlana Struc, prezentă la Sărbătoarea Fagului.

Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni, a evidențiat importanța evenimentului prin promovarea meleagurilor natale. „Scopul acestui eveniment este de a promova ceea ce avem mai bun în regiune. Într-adevăr, raionul Ungheni are o „perlă” denumită „Plaiul Fagului”, care trebuie să devină cât mai cunoscută și vizitată, mai ales pentru că este una din cele mai frumoase păduri care există la noi în țară. De asemenea, târgul care promovează tradițiile noastre, arta culinară, vinul, iar toți cei prezenți sunt îndemnați să savureze și să procure din produsele expuse și realizate de către meșterii populari din Călărași, Nisporeni și Ungheni”, a mai subliniat dânsul.

„Mă bucură enorm faptul că au venit atâția oameni care au dat curs invitației și au ales să petreacă o zi extraordinară la Sărbătoarea Fagului. Datorită acestui eveniment, promovăm locurile frumoase pe care le avem la noi în țară. Avem zone pitorești, avem trasee de drumeție care urmează a fi explorate de către cei care au venit la sărbătoare. Împreună vom putea cultiva modul sănătos de viață și promova locurile frumoase”, a menționat și Victor Durbală, directorul Agenției Moldsilva, prezent la eveniment.

Formațiile folclorice din raion au pregătit nu doar un program artistic de excepție, ci s-au întrecut în bucate care de care mai alese. Astfel, membrii formației „Romancuțele” de la Romanovca, de comun cu primăria și Casa de Cultură, a venit la ediția din acest an cu un program artistic, dar și cu bucate specifice zonei. „Am pregătit plăcintă cu nucă, ciuperci, sarmale atât cu frunză de vie și varză, cât și cu frunză de tei, arțar, podbal. Avem pregătite diverse dulciuri, biscuiți și alte delicii culinare. Ne străduim să păstrăm tematica, mai ales că ne aflăm în mijlocul naturii. Ne bucurăm că încă se mențin tradițiile, avem posibilitatea de a petrece timpul frumos, cu cântece și voie bună”, spune Rodica Coptu, membră a formației.

Iar membrii formației folclorice „Polinușka” din satul Pîrlița au venit cu bucate din bucătăria ucrainească. „Totuși, pentru că suntem în Rezervația „Plaiul Fagului” am încercat, prin bucatele pregătite, să păstrăm și tema naturii. Am copt balabuște cu linte și usturoi, cartofi cu ciuperci, colțunași cu vișine, slănină, babă neagră și desigur că sarmalele, pateuri cu cartofi și brânză. Totodată, am și amenajat cortul în stil ucraienesc. Atmosfera de la sărbătoare este extraordinară, dispoziția e bună. Ne străduim să ținem și noi pasul, și să ne prezentăm, de fiecare dată, la nivel înalt, mai ales că noi suntem susținătorii și promotorii culturii noastre, a minorității ucrainene”, spune Tatiana Melenciuc, coordonatoarea Formației Folclorice „Polinușka”.

În cadrul evenimentului, a fost închisă și Tabăra cioplitorilor în lemn. Meșterii populari iscusiți au realizat, în acest an, 2 lucrări în volum și anume porțile „La Prisaca Fagului” și poarta din sat. Timp de 10 zile, meșterii au muncit la aceste lucrări care vor rămâne pentru dăinuire în timp. Aceștia au fost menționați cu diplome de participare.

„De 12 ani, personal sunt alături de acest eveniment. Mă bucur că această sărbătoare a luat o astfel de amploare, iar această rezervație s-a umplut de viață. Tabăra Cioplitori în lemn a redat o imagine frumoasă atât pentru localnici, cât și pentru oaspeții care vin în traseele turistice în raionul Ungheni”,  a menționat Diana Discusar, președintele Uniunii Meșterilor Populari din Republica Moldova, oferind diplome meșterilor populari implicați în cadrul taberei.

De notat că Sărbătoarea Fagului este organizată tradițional de către Consiliul raional Ungheni, Rezervația Naturală Plaiul Fagului, Camera de Comerț și Industrie filiala Ungheni, Primăria satului Rădenii vechi și Clusterul Turistic Regional Ținutului de Vest.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *