Rusia a introdus un nou sistem de documente pentru cetățenii ucraineni

Imagine simbol, sursa: gazetadechisinau.md

Rusia a introdus un nou sistem de documente, denumite „cărți verzi”, pentru cetățenii ucraineni. Refuzul poate duce la expulzare până și din teritoriile ocupate.

Autoritățile ruse au introdus un nou sistem de documente, denumite „cărți verzi”, pentru cetățenii ucraineni stabiliți în Rusia care însă refuză să-și perfecteze pașapoarte rusești. Potrivit Ministerului rus de Interne, cei care vor refuza să-și facă astfel de acte riscă expulzarea din Rusia, dar și din teritoriile ocupate, până la sfârșitul anului 2024, scrie europalibera.org. 

„Cartea verde” este eliberată acelor cetățeni ucraineni care acceptă să li se ia amprentele, să fie examinați medical și să fie fotografiați. După care persoanele respective primesc dreptul de a trăi și a munci în Rusia, susține Ministerul rus de Interne.

„Cartea verde” este necesară pentru cei considerați străini în Federația Rusă, dar care le oferă dreptul de a trăi și a munci pentru o perioadă semnificativă de timp fără să dețină o viză”, a explicat consilierul primarului ales al orașului Mariupol, Petro Andriușcenko, pentru Current Time.

Pe de altă parte, procedura simplificată de obținere a cetățeniei ruse pentru etnicii ruși sau originari din Uniunea Sovietică expiră la 1 iunie 2024. Altfel spus, susține expertul, toți cei care până acum urmau „procedura simplificată” după ce reveneau în Rusia „din refugiu în Uniunea Europeană sau din Ucraina”, acum vor fi obligați, prin noua lege, să solicite acest nou document rusesc, a explicat expertul.

„Nu e decât o altă bucată de hârtie care îți permite să supraviețuiești”

Cu toate acestea, subliniază Andriușcenko, în ciuda impunerii noului act, autoritățile ruse nu oferă niciun sprijin social pentru cei care obțin această „carte verde”. „Nu e decât o altă bucată de hârtie care îți permite să supraviețuiești”, afirmă expertul.

Andriușcenko amintește, pe de altă parte, că obținerea unui pașaport rusesc nu afectează cetățenia ucraineană din punct de vedere legal. Cu toate acestea, în regiunea Zaporojie, de exemplu, cel puțin 20% dintre localnici refuză să obțină pașaport rusesc. Aceste cazuri sunt frecvente la Enerhodar, unde autoritățile de ocupație nu le permit oamenilor să părăsească orașul pentru că lucrează la o centrală nucleară, precizează Current Time.

Numărul exact al cetățenilor ucraineni rămași în teritoriile ocupate de Rusia nu este cunoscut la ora actuală. Autoritățile ruse anunțau la sfârșitul lunii februarie că au eliberat peste două milioane de pașapoarte rezidenților din ceea ce au numit „noile regiuni”. Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev estimează că ar fi vorba de aproximativ un milion două sute de mii de persoane.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *