Ministerul Educației a prezentat conceptul noului curriculum național. Ce presupune acesta

Imagine simbol

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a prezentat ieri, 16 mai, conceptul noului curriculum național. Acesta presupune discipline școlare mai relevante și mai atractive, manuale interactive, învățământ orientat spre profesiile viitorului și descoperirea vocației elevilor, transmite moldpres.md.

„Am lansat procesul de dezvoltare curriculară din mai multe considerente. În primul rând, este o necesitate ciclică de a revizui curriculumul școlar o dată la 5, 10 ani, deoarece apar noi realități sociale și provocări globale la care sistemul educațional trebuie să răspundă. Avem nevoie de o rezervă de timp pentru a discuta, analiza și consulta conceptul detaliat, dar și pentru a efectua un studiu de fezabilitate al schimbărilor propuse, astfel încât către anul de studii 2027-2028 să avem o nouă curricula pe discipline, profesori formați, precum și resurse educaționale relevante pentru implementarea acesteia”, a menționat astăzi secretarul de stat al MEC, Valentina Olaru.

Noul concept de dezvoltare a curriculumului descrie două perspective privind schimbările care se vor produce. Una pentru toate școlile care vor aplica planul-cadru de învățământ în vigoare și alta pentru școlile pilot care vor implementa modele de planuri-cadru de alternativă propuse de noul concept.

Printre schimbările care se vor produce pentru toate școlile și toate disciplinele din planul-cadru de învățământ în vigoare se numără: racordarea curriculumului de la fiecare disciplină la formarea de competențe–cheie, valori și principii europene; creșterea gradului de aplicabilitate a conținuturilor curriculare studiate în rezolvarea problemelor uzuale; valorificarea noilor educații (Educație antreprenorială, Educație ecologică, Educație pentru media, Educație pentru sănătate) și abordarea transdisciplinară în studierea diferitor fenomene și procese; creșterea motivației elevilor pentru studii etc.

Școlile-pilot care vor alege să implementeze modele de planuri-cadru de alternativă propuse de noul concept de curriculum vor avea planuri cadru pentru fiecare ciclu de studiu: primar, gimnazial, liceal, și nu doar pentru ciclul liceal ca până acum.

Aceste instituții vor avea stabilite un trunchi comun de discipline școlare obligatorii: Limba și literatura română, Limba străină I și Istoria românilor și universală,  Științe (fizică, biologie, chimie) pentru clasele I-VII,  la care se vor adăuga disciplinele la alegere din setul de discipline (propuse de MEC) și discipline opționale ș.a.

Conceptul noului curriculum național este expus pentru dezbateri publice până în luna august 2024.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *