Casa de Cultură din satul Hîrcești ar putea fi dotată cu tot echipamentul necesar pentru o funcționare mai bună

Imagine: Expresul

Casa de Cultură din satul Hîrcești ar putea fi dotată cu tot echipamentul necesar bunei funcționări. Acest lucru va fi posibil grație proiectului „Interreg VI-A România – Republica Moldova”, la care au aplicat reprezentanții primăriei comunei Hîcești.

Potrivit Eleleni Medvițchi, primara comunei Hîrcești, căminul cultural va benefica de echipament precum: haine naționale, proiector, lumini, sunete, mobilier, instrumente muzicale. ș.a. „Echipamentul pe care îl are la moment căminul cultural este învechit, iar mobilier nu avem. Chiar și biblioteca care se află în incinta căminului, nu are destul mobilier: nici imprimantă, nici computer. De aceea consider că dotarea lor cu echipamentul necesar și mobilier, pe lângă faptul că este foarte importantă, este și foarte necesară. Totodată, consider că această realizare va deveni o adevărată motivație pentru locuitorii satului să participe și să se implice în activitățile culturale pe care le vom organiza pe viitor”, a spus Elena Medvițchi.

Conform regulamentului, proiectului pentru îndeplinirea cerințelor este necesar să fie implicate trei localități de pe ambele maluri ale Prutului. În acest context, comuna Hîrcești va avea ca și parteneri comuna Sculeni din Republica Moldova, unde va fi instalată o scenă modulară, și comuna Erbiceni din județul Iași, România, unde, de asemenea, va fi reabilitată o clădire culturală.

„Aceste acțiuni vor aduce numeroase beneficii. Ele vor spori atractivitatea zonei noastre pentru turiști și investitori, vor promova tradițiile și cultura locală și vor crea noi oportunități de angajare pentru locuitorii noștri. De asemenea, prin intermediul proiectului, vom colabora cu partenerii noștri pentru a dezvolta o strategie comună pentru îmbunătățirea potențialului turistic al zonei transfrontaliere și pentru a promova dialogul cultural între comunitățile noastre”, a mai adăugat Elena Medvițchi.

Proiectul are drept scop îmbunătățirea potențialului turistic al zonei transfrontaliere și creșterea veniturilor din serviciile de turism provenite de la turistul străin care vizitează aria programului și va contribui în mare măsură la dezvoltarea economiei locale și ar crea premisele unei cooperări durabile în zona de frontieră.

Menționăm că, comuna Hîrcești din raionul Ungheni și comuna Erbiceni din județul Iași, România, au semnat un acord de înfrățire încă în 2017. În cazul în care acest proiect va fi aprobat, suma totală oferită pentru dotarea căminului cultural de la Hîrcești va fi de 60 de mii de euro.

Gabriela Boxan


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *