Care sunt proiectele câștigătoare în cadrul Programului „Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3” din raioanele Ungheni și Călărași
Cinci autorități publice locale din raionul Călărași și alte trei din raionul Ungheni, vor beneficia în acest an de finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului „Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3”. Decizia a fost luată de către Comitetul de evaluare și supraveghere a proiectelor în cadrul Programului.
Astfel, autoritățile din raionul Călărași care vor beneficia de finanțare sunt:
- Primăria s. Pitușca, r-nul Călărași „Un viitor plin de culori în colaborare cu diaspora”;
- Primăria Sipoteni, r-nul Călărași „Construcția scenei de vară multifuncționale în parcul din com. Sipoteni”;
- Primăria com. Bahmut, r-nul Călărași ,,Reabilitarea sălii festive din gimnaziul Bahmut”;
- Primăria com. Săseni, r-nul Călărași „Repararea și renovarea fântânii arteziene din sectorul brigăzii de tractoare”;
- Primăria s. Peticeni, r-nul Călărași „Amenajarea curții IP Gimnaziul Peticeni sediul gimnaziului s.Peticeni, r-nul Călărași”.
Iar din raionul Ungheni sunt:
- Primăria s. Costuleni, r-nul Ungheni „Energie sustenabilă și soluții inteligente pentru comunități reziliente”;
- Primăria com. Măcărești, r-nul Ungheni ,,Parc Sonor în comuna Măcărești”;
- Primăria com. Zagarancea, r-nul Ungheni „Investind în dezvoltarea multilaterală a preșcolarilor grădiniței-creșă Ghiocel din satul Semeni”.
Finanțarea proiectelor se efectuează în baza aportului comun al diasporei, Guvernului, autorităților publice locale (APL), donatorilor și a altor parteneri de dezvoltare.
Contribuția Guvernului pentru implementarea proiectelor în anul curent constituie 9 999 034 lei.
Proiectele selectate urmează să fie implementate până la sfârșitul anului 2024 și vizează domenii precum: amenajarea zonelor de odihnă și a terenurilor de sport; eficiență energetică; reparația drumurilor și a căilor pietonale; renovarea și reabilitarea clădirilor publice; construcția, extinderea, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă; dezvoltarea turismului local; protecția mediului; dezvoltarea și valorificarea patrimoniului cultural al localității.
Programul are menirea de a consolida cooperarea dintre Guvern, administrația publică locală, diaspora și partenerii de dezvoltare, oferind autorităților publice locale posibilitatea de a încuraja și stimula implementarea proiectelor, în comun cu asociațiile și membrii diasporei, asociațiile de băștinași, grupurile de inițiativă ale cetățenilor stabiliți în străinătate sau reveniți în țară.
În total, 51 de autorități publice locale din țară vor beneficia de finanțare în cadrul Programului „Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3”.
Lasă un răspuns