S-au speriat de recensământ și au apelat la 112
De când are loc procesul de chestionare a populației și al locuințelor, în cadrul Recensământului 2024. La numărul unic de urgență 112 au fost raportate solicitări referitoare la identitatea recenzorilor, refuzul cetățenilor de a participa la recensământ, reacția neadecvată și comportamentul agresiv din partea respondenților.
Potrivit autorităților, fiecare persoană trebuie să participe la recensămînt și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare, participarea la recensămînt fiind obligatorie. Sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cît și date despre locuință (cum ar fi: dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).
Datele pe care le veți oferi sunt confidențiale și protejate. Se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea sub formă generalizată a rezultatelor recensămîntului pe diverse caracteristici ale populației, fără a fi posibilă identificarea datelor personale. Vor sta la baza proiectelor de dezvoltare la nivel de localitate și de țară.
Conform procedurii prevăzute, un recenzor va vizita locuința dumneavoastră și vă va adresa întrebări din chestionarul de recensămînt, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. „Dacă aveți îndoieli privitor la identitatea recenzorului, puteți verifica identitatea recenzorului la Linia verde (apel gratuit) 0800 800 24. Oferiți răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică”, atenționează conducerea Serviciului 112.
Cum verificăm, dacă recenzorul e adevărat și nu vreun răufăcător?
Recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensămîntului. Datele de la recensămînt sunt colectate pe o tabletă și doar prin interviu față în față. În chestionarul de recensămînt NU sunt întrebări legate de datele bancare. Recenzorul va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a RPL, inclusiv: vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensămîntului 2024.
Legea ce amendează cetățenii care nu răspund la recensămînt va fi atacată în judecată. Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete/eronate în cadrul recenzării constituie contravenții și art. 330 din Codul Contravențional prevede amenzi de pînă la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar dacă, după efectuarea a 5 vizite ale recenzorului la domiciliu, nicio modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu succes. „Totuși, în situațiile de infracțiuni contra vieții și sănătății produse în procesul de chestionare a cetățenilor, apelați cu încredere numărul unic de urgență 112”, conchide coducerea Serviciului 112.
Procesul de chestionare a populației va dura pînă pe 7 iulie 2024.
Lasă un răspuns