Comunitatea romă din Pîrlița a avut parte de o zi plină de activități cultural –artistice, dedicate în totalitate doar lor
Comunitatea romă din satul Pîrlița a avut parte de o sărbătoare de neuitat pe 7 aprilie, în ajun de Ziua Internațională a Romilor, care se săbătorește pe 8 aprilie. Această zi a fost dedicată activitățile cultural – artistice dedicate în totalitate lor, iar evenimentul s-a desfășurat în aer liber, în parcul din centrul localitatății.
Activitatea a fost realizată în premieră în satul Pîrlița, adunând în jur de 90 de persoane de etnie romă din localitate.
Chiar din start, Victoria Boț a făcut o incursiune despre istoria, cultura, tradițiile și obiceiurile romilor, după care au fost nominalizați cei mai buni și activi copii de la liceu. Iar cu diplomă a fost menționată și cea mai longevivă persoană, dar și cel mai tânăr locuitor al comunității rome din Pîrlița. „Vreau să vă spun că, comunitatea romă este o comunitate care trebuie cunoscută, înțeleasă și primită, pentru că ei sunt foarte buni, uniți și prietenoși, ospitalieri. Sunt un popor cu tradiții și obiceiuri foarte frumoase”, a menționat Victoria Boț, datorită căreia a avut loc această activitate, mediator comunitar în localitate, fiind susținută în totalitate de Consiliul comunal și Primăria comunei Pîrlița.
Artiștii, majoritatea de etnie romă, au evoluat în scenă și au încins atmosfera cu muzică lăutărească și dansuri romani. De asemenea, copiii de etnie romă, care frecventează Școala de Arte au interpretat cântece la diverse instrumente muzicale. Pe parcursul evenimentului, au evoluat membrii dinastiei familiei Boț, familia Arap, trompetista Svetlana Boț, toboșarul Ianuș Boț, dar și grupul de dans. Cântecul „Gelem, Gelem”, care a devenit Imnul Romilor, a fost interpretat de talentata localnică Greta Vetejac.
La eveniment au fost prezenți reprezentanții administrației publice locale. La rându-i, primarul Stanislav Babuțac a felicitat comunitatea romilor cu sarbătoarea etnică, dorindu – le mulți ani cu multe bucurii.
„A fost o zi frumoasă cu mult soare, muzică și oameni frumoși. Toți participanții au rămas mulțumiți, mai ales că a fost o activitate nou pentru comunitatea romă și binevenită, iar în rezultat, am reușit să unim comunitatea și să-i adunăm pe toți la un loc”, a menționat Victoria Boț, aducând mulțumiri tuturor pentru implicare.
După ce a luat sfârșit activitatea, cei prezenți s-au prins într-o horă, iar la final a fost organizată și o masă de sărbătoare, unde au putut savura din bucatele pregătite cu drag.
De menționat că Victoria Boț nu este de etnie romă, dar este căsătorită cu un bărbat de etnie romă de circa 30 de ani. Mediator comunitar lucrează de 3 luni, iar comunitatea romă dintotdeauna au primit-o bine și ea, în sfârșit, poate aduce o schimbare în comunitatea ei adoptivă.
Ziua Internațională a Romilor a fost adoptată în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al Romilor de pretutindeni care s-a desfășurat la Londra. Această zi este recunoscută la nivel mondial și urmărește cunoașterea și promovarea culturii, valorilor și tradițiilor romilor, dar și sensibilizarea societății față de problemele cu care se confruntă etnia romă.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns