Tuberculoza – o problemă medicală și socială care rămâne în atenția instituțiilor medicale
Condițiile de viață mai puțin favorabile, migrația frecventă a populației, stresul, malnutriția cu care se confruntă o parte din populația țării, creează toate circumstanțele ca tuberculoza să se dezvolte și să ia amploare.
Potrivit Lidiei Crăciun, șefa Serviciului Ftiziopneumonologic, raionul Ungheni se situează pe locul 2 după numărul de cazuri depistate de tuberculoză, raionul Florești fiind primul. „În cifre absolute, numărul de bolnavi care au fost luați în evidență în 2023, ne situează pe locul 2 pe republică. Acest indicator, pe de o parte ne pune în gardă, iar pe de altă parte, demonstrează că se lucrează asupra depistării cazurilor noi de tuberculoză. Ceea ce bucură e faptul că, persoanele depistate se afă în faze incipiente și nu în cele distructive”, a menționat Lidia Crăciun.
Se știe că un pacient cu tuberculoză activă, care nu e încadrat în tratament infectează până la 15 persoane de tuberculoză în jurul lui, pe parcursul unui an. „Acest lucru este foarte grav. De aceea, cea mai bună profilaxie și metodă de a combate tuberculoza este depistarea la timp a pacienților și luarea lor în tratament”, a menționat Lidia Crăciun.
De menționat că, tratamentul în Republica Moldova este gratuit, fiind finanțat integral de Fondul Monetar și Banca Mondială. „Dacă înainte cei mai mulți migranți depistați cu tuberculoză erau din Federația Rusă, acum sunt pacienți veniți și din Israel, Germania sau chiar Irlanda”, a punctat dânsa.
Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi ochii, oasele, ganglionii limfatici, rinichii, pielea (numită extratuberculoză). Astfel, în raionul Ungheni sunt înregistrate două astfel de cazuri, iar pacienții primesc tratamentul corespunzător.
Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt: tuse persistentă mai mult de trei săptămâni; febră; greutate la respiraţie; oboseală; lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate; transpiraţii nocturne; expectoraţii etc. S-a stabilit, de asemenea, că în peste circa 50% din cazuri, o perioadă lungă de timp, boala nu se manifestă prin nici un simptom.
Profilul social al persoanelor care se pot infecta cu tuberculoză
Potrivit Lidiei Crăciun, cel mai adesea, persoanele care se află în grupul de risc sunt cei din categoria celor care fac abuz de alcool, droguri, cei care au diferite boli cronice, care primesc imunosupresori, cei care au diabet zaharat, migranții, iar o parte din pacienți provin din focare de tuberculoză, cu maladii psihice, dar și cu HIV.
Lidia Crăciun spune că la Ungheni sunt toate resursele medicale de a pune un diagnostic de tuberculoză. „Avem radiografie digitală nouă atât la Centrul de Sănătate Ungheni, cât și la Spitalul raional. Avem un laborator dotat, unde efectuăm spectrul de analize necesare, realizăm microscopia sputei și dispunem de un aparat genexpert care, în două ore, avem informația dacă bolnavul elimină bacili sau nu. Totodată, datorită acestui aparat, cunoaștem dacă micobacteria este sensibilă la preparatele noastre antituberculoase. Plus la aceasta, avem și tomografie pulmonară. Deci, capacități de a depista tuberculoza sunt”, a subliniat ea.
De la începutul acestui an, în raionul Ungheni au fost luați în evidență 12 bolnavi de tuberculoză. Pe parcursul anului trecut, au fost peste 90 de persoane, dintre care șase copii. În acest an, 4 copii sunt în tratament. „De regulă, aceștia provin din familii în care un părinte a fost diagnosticat cu tuberculoză”, a subliniat șefa Serviciului Ftiziopneumonologic.
Cel mai scurt tratament pentru tuberculoză este de 6 luni, iar cel mai lung de 24 de luni.
Menționăm că pe 24 martie, în întreaga lume, este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns