„Plăcintele care creează starea de bine” – un tur gastronomic în care directoarea unei grădinițe a împărtășit secretul unei plăcinte gustoase
La sfârșitul lunii februarie, la grădinița „Guguță” s-a desfășurat un tur gastronomic „Plăcintele care aduc starea de bine”, prin care au fost promovate plăcintele.
Turul gastronomic „Plăcintele care aduc starea de bine” este o inițiativă a femeilor din comunitatea „Femei care aduc pacea prin Creștere Conectare Contribuție”, cu dorința de a împărtăși din experiența lor și a transmite mai departe.
Secretele și tainele pregătirii plăcintelor „care râd” a fost împărtășită de către Emilia Cucuruzac, directoarea grădiniței „Guguță” din municipiul Ungheni. Astfel, femeile participante la turul gastronomic, atât cele din Ungheni, cât și din Ucraina, au fost implicate direct în frământarea aluatului și coacerea plăcintelor. În așa mod, participantele au rămas cu rețeta unor plăcinte delicioase scrisă nu doar pe hârtie. „Este destul de interesant procesul de pregătire al plăcintelor și mă bucur că am avut ocazia să mă aflu aici. Consider că este o bună experiență în acest domeniu și că am posibilitatea de a învăța ceva nou.”, spune o participantă, Alexandra Trifan, elevă la Colegiul Agroindustrial, specialitatea tehnolog în produsele alimentare de origine vegetală.
O altă participantă, Olesea Sîrbu, ne-a spus că s-a simțit foarte bine la atelier, plus a învățat și o rețetă nouă, a unor plăcințele foarte gustoase și ușor de făcut. „Neapărat voi încerca și acasă această rețetă, pentru a-i bucura pe membrii familiei melecu „plăcinte care râd”.”, spune ea.
Femeile au avut parte de o activitate axată pe starea de bine, pe ghidarea în carieră și nu în ultimul rând, de a descoperi oamenii din jurul lor. „Participantele au plecat acasă cu o rețetă nouă, cu impresii plăcute și cu o stare de bine în suflet pe care să le-o transmită și celor de acasă.”, a menționat la final, Angela Ciocîrlan, președinta Asociației Obștești „Făclia” și organizatoarea acestui eveniment.
Detalii neștiute despre Emilia Cucuruzac, directoarea de grdiniță care știe să coacă cele mai gustoase „plăcințele care râd”
„Nu sunt directoare din fașă, am trecut prin mai multe etape până a ajunge în această funcție”, așa și-a început povestea Emilia Cucuruzac, directoarea grădiniței „Guguță” din Ungheni.
Emilia Cucuruzac, susține că bucătăria este inima fiecărei familii, iar gospodina se străduie să pună pe masă bucatele cele mai gustoase. Asta a văzut la părinți, dar mai ales la bunica ei. Acolo „a prins” din pâinea, plăcintele puhave și aburinde coapte în cuptorul bunicii. Tot bunica a fost cea care a învățat-o multe secrete pentru ca mâncarea să iasă bună. „E foarte important să ai de la cine învăța, să ții minte toate învățăturile și să le urmezi.”, a punctat ea.
Rețeta plăcințelelor a preluat-o de la o altă bucătăreasă. Poate la început nu au fost atât de reușite, dar între timp a reușit să se perfecționeze, să depună mult suflet în bucatele pe care le pregătea. Acum, cu siguranță Emilia Cucuruzac este și va fi renumită pentru cele mai gustoase „plăcințele care râd”.
Puțini cunosc că Emilia Cucuruzac, directoarea grădiniței „Guguță” a fost cândva băcătar. Deși, la început nu se regăsea în acest domeniu și nici nu îi plăcea, totuși pe parcursul studierii acestei meserii a prins drag de ea. După ce a absolvit școala medie, a vrut să-și continuie studiile la școala pedagogică din Lipcani, dar nu a reușit. Așa că imediat s-a reorientat și a venit la Ungheni, la Școala Profesională. „Am învățat profesia de bucătar, deși simțeam că nu e ceea ce voiam să fac. Însă, așa cum se spune în popor „Pofta vine mâncând.”, datorită oamenilor pe care i-am întâlnit la școală, bunicii și mamei mele, acest dar de a pregăti s-a transformat într-o pasiune și într-o activitate generatoare de venit.”, povestește Emilia Cucuruzac.
Într-un moment al vieții ei, a ajuns să prepare bucate pentru diverse evenimente și era una dintre cele mai solicitate bucătărese din raionul Ungheni, dar și alte raioane. „În meniul meu erau două feluri de bucate pe care nu le făcea nimeni: plăcințelele care râd și sarmalele prăjite în ou și fierte în smântână, un deliciu extraordinar.”, spune Emilia Cucuruzac.
Ea nu a renunțat la visul ei de a studia pedagogia. Peste ani a absolvit Universitatea de Stat „Aleco Russo” din Bălți, specialitatea de învățător și educator în instituțiile preșcolare, după care a obținut masterul în pedagogie generală. „Iată acest a fost traseul meu profesional.”, conchis directoarea grădiniței.
Activitatea a fost organizată în cadrul parteneriatului Asociației Obștești „AVÎNT” și Asociației Obștești „FĂCLIA”, care implementează proiectul „Rețeaua de sprijin pentru solidaritatea și abilitarea socio-economică a femeilor refugiate ucrainene – Centre de carieră pentru femei”, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.
Lasă un răspuns