Atenție! Este strict interzisă aflarea pe gheață în bazinele acvatice
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vine cu un avertisment pentru cetățenii care doresc să se aventureze pe lacuri. ”Gheața fragilă pe suprafața bazinelor acvatice prezintă un pericol pentru viață și sănătate, în special când temperaturile aerului oscilează între minus și plus. Deteriorarea gheții pune în pericol viața celor aflați pe aceasta. Astfel, este strict interzisă aflarea pe gheață, dacă stratul nu depășește 7-10 centimetri”, scrie IGSU.
În acest context, amatorii de pescuit la copcă sunt îndemnați să fie foarte atenți și să respecte regulile principale de comportament pe gheață. Pescarii sunt rugați să nu facă mai multe găuri împrejurul său, dar și să păstreze distanța de cel puțin 3 m unul de la altul. În vederea evitării prăbușirii sub stratul de gheață, este necesar ca pescarii să părăsească locul ales, dacă apa începe să curgă din gaura perforată și dacă sub gheață există crengi, plante înghețate, precum și sunt evidente bule de aer în gheață. Cei care aleg pescuitul la copcă, trebuie neapărat să fie echipați cu mijloace de salvare. Astfel, în timpul pescuitului la copcă pescarii trebuie să aibă la dispoziție un cablu de 12-15 metri cu o greutate fixată la un capăt și cu un laț la celălalt capăt, o bârnă lungă și o scândură lată. Totodată, aceștia trebuie să poarte veste de salvare, dar și să țină la îndemână un obiect ascuțit, cum ar fi un cuțit, cârlig sau cuie pentru agățarea de gheață în cazul prăbușirii.
Potrivit IGSU, minorii sunt cei mai expuși riscului de prăbușire. Maturii sunt atenționați să nu le permită aflarea și jocul pe gheața bazinelor acvatice. Pentru evitarea cazurilor tragice, maturii sunt rugați să interzică minorilor schiatul și patinajul în preajma bazinelor acvatice, dar și aflarea acestora pe mal, unde sub zăpadă pot exista fisuri, găuri sau aer acumulat sub stratul format.
Pentru a extrage persoana prăbușită este indicat să mergeți târâș către sinistrat și să întindeți către el o creangă, o rangă de fier sau orice alt obiect de care ar putea să se agațe și să poată fi tras la suprafață.
Pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate 60 de cazuri de înec, soldate cu 11 decese în perioada rece a anului. În total, pe parcursul anului precedent, de către angajații stațiilor de salvare pe apă din Moldova, au fost salvate de la înec 254 de persoane. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raza municipiului Chișinău, unde, în perioada rece a anului trecut, au fost salvate 4 persoane.
Expresul.md
Lasă un răspuns