Astăzi este Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”

Imagine simbol, sursa: trm.md

Începând cu anul 1984, pe plan mondial s-a decis sărbătorirea Zilei Internaționale a Cuvântului „Mulțumesc”. Această zi este sărbătorită pe data de 11 ianuarie și este motiv de bucurie pe tot globul. Este ziua în care poți să le arăți celor din jur cât de mult îi prețuiești și îi respecți, scrie twinkl.ro. 

Interesant este faptul că nu se știe cu exactitate istoria acestei zile, mai departe de anul în care a fost celebrată pentru prima dată.

Care este istoria cuvântului „mulțumesc” în limba română?

În limba română, cuvântul „mulțumesc” are o istorie frumoasă, o poveste ce reflectă valorile sale: recunoștință, prețuire, respect și comuniune.

Cuvântul „mulțumesc” în limba română a provenit dintr-o hipercorectitudine fonetică. Se spune că la baza sa a stat urarea „La mulți ani!”. Această urare atât de cunoscută a devenit în timp prescurtată în „mulțan”, mai ales în zona Ardealului. „Mulțan” a devenit „a mulțăni”, care în timp a evoluat în „a mulțămi”. Treptat, pe regiuni, iar mai apoi pe tot întinsul teritoriului românesc, „a mulțămi” (care este încă utilizat și astăzi în anumite zone) a devenit „a mulțumi”. S-a pierdut astfel legătura cu urarea inițială, dar s-au născut verbul „a mulțumi” și cuvântul „mulțumesc”.

Cu toate acestea, există și o altă opinie în legătură cu proveniența cuvântului „mulțumesc”. Se spune că acesta ar fi fost format la origine din cuvintele „mult” și „a uni”, fapt ce a creat structura „mult-unesc”. Ambele povești, probabil, ascund sâmburele lor de adevăr, dar este de netăgăduit faptul că „mulțumesc”, în forma sa actuală, transmite sentimente puternice de recunoștință și de unitate.

Dar care sunt poveștile acestui cuvânt în alte țări?

În limba rusă, „mulțumesc” înseamnă „Să te păzească Dumnezeu!”. Cuvântul este „spasibo”, format din „spasi Bog”, pază și Dumnezeu.

În limba engleză știm cu toții răspunsul de gratitudine: „Thank you!”. Acesta provine de la verbul „think”, care semnifică faptul că mă voi gândi la tine și nu voi uita binele pe care mi l-ai făcut. Se pare că expresia „thank you” a fost folosită pentru prima dată în secolul al XII-lea.

O poveste similară întâlnim și în Germania, la cuvântul „danke”. În franceză, „merci” se referă la milostivenie sau grație divină. Aceeași poveste este și în italiană, cu „grazie”, dar și în spaniolă, cu „gracias”.

În portugheză avem o altă conotație a cuvântului. „Obrigado” se referă la obligație, o promisiune de a întoarce binele care ți-a fost făcut.

Poți discuta aceste aspecte interesante alături de micuții tăi, cu ocazia Zilei Internaționale a Cuvântului „Mulțumesc”.

Cum poți sărbători Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc”?

Această sărbătoare este o ocazie minunată de a ne arăta recunoștința și aprecierea față de oamenii din jurul nostru. Pentru aceasta nu trebuie decât să spunem cuvântul magic „Mulțumesc!”. Deși acest cuvânt ar trebui să fie folosit des, Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc” ne provoacă să îl folosim cu mai multă dragoste și cu mai mult respect, pentru a spori binele și fericirea în societatea noastră.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *