Cum să îți pregătești maşina pentru iarnă în mod corect

Imagine simbol, sursa: shopghid.ro

Drumurile înghețate, temperaturile scăzute și furtunile de ninsoare din timpul iernii pot fi teste greu de trecut pentru șoferi și mașinile lor. Avem câteva recomandări de pregătire a mașinii pentru sezonul răcoros, scrie autovit.ro.

Iată o listă de 8 sfaturi utile care vă vor ajuta să treceți iarna în siguranță și să evitați problemele pe drum.

#1 Folosiți cauciucuri de iarnă

Iarna șoferii trebuie să își schimbe stilul de condus la 180 de grade. Chiar și în timpul zilei, zăpada, noroiul și gheața pot crea probleme, în special dacă folosiți anvelope cu un nivel scăzut de aderență.

„Anvelopele sunt singurele componente ale mașinii care fac contact cu solul. O aderență slabă în condiții alunecoase poate fi principalul motiv al pierderii controlului mașinii”, – spune Matas Buzelis, directorul de comunicații carVertical.

Ca să reduceți riscul de derapare este necesar să conduceți cu atenție și să selectați anvelope corespunzătoare de iarnă. Cu toate acestea, nu toate anvelopele de iarnă au același randament pe suprafețe similare.

Atunci când alegeți un set de anvelope de iarnă, acordați o atenție deosebită marcajelor unde producătorii afișează cote de aderență pe teren umed (de la A la E). De asemenea, căutați un simbol de fulg de zăpadă – acesta indică faptul că anvelopa a trecut un test special care măsoară frânarea pe un drum înzăpezit. Dacă aveți nevoie de anvelope de iarnă și mai robuste, omologate pentru condiții extrem de friguroase, căutați un simbol cu un munte cu trei vârfuri plus fulgul de zăpadă.

#2 Protejați caroseria de rugină

Producătorii de mașini noi caută constant modalități de a îmbunătăți eficiența motorului, plus confortul și siguranța pasagerilor. Cu toate acestea, nu toți investesc într-o protecție bună împotriva coroziunii, lucru care ar putea deveni o problemă gravă după doar câteva ierni.

Proprietarii de vehicule care doresc să-și protejeze mașinile de rugină pot lua relativ ușor măsuri de protecție. De exemplu, spălarea mașinii pe timp de iarnă de cel puțin 1-2 ori pe lună va ajuta la îndepărtarea sării. Cu toate acestea nu există o garanție de 100% că elementele caroseriei nu vor fi susceptibile la coroziune într-un an sau doi.

Cel mai eficient mod de a proteja un vehicul împotriva coroziunii este utilizarea produselor de protecție împotriva ruginii care pot fi aplicate pe șasiul vehiculului. Un singur strat de protecție împotriva ruginii va prelungi cinsuderabil durata de viață a unei mașini.

#3 Inspectați ștergătoarele de parbriz

Sezonul de iarnă este imprevizibil – un viscol puternic poate reduce vizibilitatea și poate fi pericol. Prin urmare, ștergătoarele mașinii trebuie să fie în stare să îndepărteze zăpada de pe parbriz.

În funcție de producător, până și utilizarea moderată a ștergătoarelor le poate uza în decurs de un an de zile. După aceea, ștergătoarele nu mai pot îndepărta murdăria și apa cu aceeași eficiență. De asemenea, ștergătoarele uzate au tendința de a zgâria parbrizul.

#4 Folosește lichidul de parbriz potrivit sezonului rece

Există două categorii de lichid de parbriz: lichid de spălare de vară și lichid de spălare de iarnă. Deși arată la fel, cele două soluții au compoziții diferite care le ajută să atingă eficiența maximă în condițiile pentru care au fost gândite. De exemplu, lichidul de parbriz pentru vară este mai eficient la îndepărtarea gâzelor și insectelor, în timp ce lichidul de parbriz pentru iarnă funcționează îndepărtează eficient sarea și straturi groase de murdărie.

În plus, atunci când temperaturile scad, lichidul de parbriz de vară poate îngheța și înfundă sistemul de spălare a parbrizului, inclusiv jeturile de evacuare. Pentru a evita aceste probleme, goliți lichidul de spălare înainte să înceapă iarna și înlocuiți-l cu lichid adecvat pentru anotimpul geros.

#5 Verificați bateria

Durata medie de viață a bateriei unei mașini este de 3 până la 4 ani. Desigur durata de viață a bateriei depinde de diverși factori, dar majoritatea șoferilor tind să-și schimbe bateriile doar în caz de urgență.

Pentru a evita să nu vă pornească mașina din cauza unei baterii descărcate, verificați starea bateriei înainte de a începe iarna. Majoritatea bateriilor au un indicator luminos care arată în ce stare de funcționare sunt. Porniți contactul și uitați-vă la indicatorul luminos. Când tensiunea bateriei este scăzută, indicatorul devine roșu, iar când bateria este în stare bună, este verde. Veți vedea negru când bateria este descărcată și nu mai poate fi folosită.

#6 Folosiți covorașe de cauciuc sau din plastic

În timp ce covorașele din material textil fac interiorul vehiculului mai confortabil, ele vin la pachet și cu dezavantaje. Mai ales iarna covorașele se comportă ca niște prosoape ce absorb umezeala și, ulterior, se evaporă în interiorul mașinii făcând condens la ferestre și le îngheață din interior.

Puteți evita acest cerc vicios neplăcut foarte ușor. Pur și simplu înlocuiți covorașele din material textil cu altele din cauciuc sau plastic. În plus, covorașele din cauciuc sau plastic durează mai mult, nu se vor păta, vă vor ajuta să combateti rugina și să protejați podeaua mașinii.

#7Nu uitați de racleta pentru parbriz

În dimineațile friguroase de iarnă, oamenii se grăbesc să plece de acasă fără a îndepărta în mod corespunzător zăpada și gheața de pe geamurile mașinilor. Din păcate, un asemenea comportament nesăbuit prezintă un risc ridicat atât pentru ei cât și pentru ceilalți șoferi.

„Un accident provocat de faptul că gheața sau zăpada de pe geamuri nu au fost îndepărtate complet este destul de comun. Orice mică daună afectează integritatea și valoarea mașinii” – spune M. Buzelis.

Dacă vehiculul stă afară pe timp de iarnă, există o șansă mare să folosești o racletă pentru a îndepărta gheața și zăpada de pe geamuri, dar acesta nu este cel mai eficient mod de a dezăpezi mașina. Există o gamă largă de produse de dezghețare și lichide de dezghețare care ajută la topirea gheții și a zăpezii în cel mai scurt timp.

Pregătirea mașinii pentru iarnă ar trebui să fie o activitate firească din rutina fiecărui șofer. Astfel diminuați riscul unui accident rutier și diverse neplăceri pe drum. Mașinile bine întreținute au o valoare reziduală mai mare, de care veți beneficia în calitate de proprietar atunci când vă veți decide să vindeți vehiculul.

#8 Prezența în portbagaj a unei anvelope de rezervă, o lopată, un cablu de remorcare, cabluri de pornire, o lanternă, încărcător pentru telefon, mănuși de protecție și îmbrăcăminte exterioară călduroasă.

Exploatarea pe timp de iarnă a automobilului este asociată cu sarcini mari asupra tuturor elementelor caroseriei, ale motorului și ale sistemelor auxiliare. Pregătirea corectă a mașinii pentru iarnă nu numai că vă va salva de la costuri neplanificate pentru reparații costisitoare, ci și călătoriile dvs. vor fi confortabile și sigure în timpul sezonului rece.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *