Ce se întâmplă cu corpul uman atunci când temperatura devine insuportabilă
La începutul lunii iulie, experții internaționali au anunțat că temperatura medie globală a ajuns la un nou record ajungând la 17,18 grade Celsius. Dar nu pentru mult timp, în acest context experții au venit cu un studiu care arată cât de cald trebuie să fie pentru ca organismul nostru să reziste. Aceștia au descoperit că organismul uman are o „temperatură critică superioară” cuprinsă între 40 și 50 de grade Celsius, o limită care, dacă este depășită, poate duce la o funcționare defectuoasă organelor, scrie agora.md cu referire la Euronews.
După atingerea acestei temperaturi, corpul nostru suferă de „stres termic”, o stare care provoacă confuzie, greață, amețeli, dureri de cap și leșin. Rezultatele studiului oferă informații cruciale pentru a ne proteja într-o perioadă în care planeta noastră, și în special continentul european, se confruntă cu temperaturi fără precedent.
„Temperaturile din Europa au crescut cu aproximativ două grade față de condițiile preindustriale în ultimele decenii, iar acest lucru este undeva în jur de două ori mai mare decât media global”, a declarat Matthew Patterson, asistent de cercetare postdoctorală în domeniul fizicii climei la Universitatea din Oxford.
Cum au găsit experții limita de temperatură a corpului?
Profesorul Lewis Halsey, cercetător la School of Life and Health Sciences Centre din cadrul Universității Roehampton din Londra, și colegii săi nu au fost nevoiți să pună în pericol siguranța nimănui pentru a determina limitele corpului nostru.
„Ceea ce înregistram era o creștere a ratei metabolice”, a declarat Halsey despre experimentul realizat în 2021 pe patru bărbați și trei femei. Rata metabolică măsoară câtă energie consumă corpul uman pentru a continua să lucreze.
Atunci când este cald afară, corpul nostru are diferite modalități de a se răcori și de a-și scădea temperatura interioară, inclusiv transpirația și spălarea sângelui la periferie, lângă piele.
Ceea ce se întâmplă, de asemenea, atunci când este cald afară, au descoperit Halsey și colegii săi, este că rata noastră metabolică crește – ceea ce, la rândul său, ridică temperatura corpului.
Menționăm că, pentru joi, 13 iulie, meteorologii au emis Cod Galben de caniculă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+37°C.
Expresul.md
Lasă un răspuns