Polițiștii de la Călărași îndeamnă cetățenii să adopte reguli minime de prevenire a furturilor de locuință

Sursa foto: Provincial.md

După ce în ultimele săptămâni la Călăraşi s-au înregistrat mai multe furturi, polițiștii s-au mobilizat și lucrează la prevenirea acestui tip de infracțiuni, purtând discuții cu oamenii, oferindu-le sfaturi și distribuind materiale informative.

Poliția atenționează oamenii să fie mai vigilenți și mai responsabili față de bunurile personale deținute în proprietate pentru că în ultimele săptămâni două persoane au rămas fără gențile în care se aflau sume de aproximativ 5 mii de lei, după ce le-au uitat lângă tejgheaua unor magazine. Totodată, în locuința unei familii din centrul orașului Călărași, un individ a intrat în plină zi și a sustras o geantă în care erau peste 11 mii de lei. Cazul s-a înregistrat în timp ce nimeni nu era acasă, însă ușa locuinței rămăsese deschisă. În același timp, la Sipoteni un infractor a reușit să ascundă în beciul din gospodăria sa nu mai puțin de 12 metri steri de lemn, furate de la Cantonul nr.1 al Ocolului Silvic Călărași.

Potrivit lui Mihail Jacota, șeful interimar al Inspectoratului de Poliție Călărași, toate aceste cazuri au fost descoperite pe urme fierbinți de către polițiști.

”În comparație cu anii precedenți, cifrele din statisticile legate de furturi sunt în scădere la Călărași, dar asta nu înseamnă neapărat o îmbunătățire a situației. Ne propunem să atenționăm oamenii să nu-și trateze cu neglijență bunurile personale. În ambele cazuri în care s-au furat gențile din magazin, atât cei care au sustras bunurile, cât și victimele sunt persoane în etate.  Acestea au fost identificate, prejudiciul material a fost restituit, dar cazurile date ar fi putut fi evitate dacă victimele nu dădeau dovadă de neglijență”, ne-a spus Mihail Jacota.

Potrivit șefului interimar al inspectoratului, nu întotdeauna descoperirea unei infracțiuni presupune rezolvarea problemei. S-a întâmplat și în cazul bărbatului în vârstă de 48 de ani care a sustras geanta cu cei 11 mii de lei. Până a fi reținut, suspectul a reușit să cheltuie banii, așa că victima a primit doar poșeta și actele, nu și prejudiciul material. Acum nu se cunoaște cât timp va trebui să aștepte până își va putea recupera paguba. Persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă în mărime de la 650 la 1350 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 4 ani.

De la începutul acestui an, în raionul Călărași s-au înregistrat aproximativ 85 de furturi, mari și mici. ”Mai avem furturi nedescoperite, așa că avem la acest capitol mult de lucru, însă mizăm mult pe responsabilitatea cetățenilor față de bunurile lor. Iar în cazul în care totuși s-a produs o infracțiune, să se adreseze de urgență la poliție pentru a crește șansele de a putea elucida cazul cât mai optim și în termen cât mai restrâns”, a conchis Mihail Jacota.

Doina Chicu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *