110 de ani de la construcția bisericii din piatră din Hirova
În 1803, cu toate că răzeșii satului Hirova erau supuși birului istovitor, au reușit să construiască o frumoasă biserică din lemn. Aceasta a fost construită pe locul alteia mai vechi cu pereți împletiți din nuiele.
La recensământul din 1772-1774 satul avea preot și doi cântăreți bisericești, iar în 1835 clerul avea deja 8 bărbați și 14 femei, fiind diriguit de preotul Ion Negară.
În 1897, satul Hirova avea 1404 locuitori, dintre care 1339 erau ortodocși.
În 1913 a fost construită o biserică din piatră, purtând hramul ”Sfântul Ierarh Nicolae”. Mulți ani la rând în biserică a slujit preotul Ion Harea, originar din satul vecin Hirișeni, iar ca dascăl mulți ani a slujit Alexandru Tănăsescu, alături de cinci cântăreți bisericești.
Ca mai toate lăcașurile sfinte din republică, biserica de la Hirova a fost atacată de teroarea comunistă. Așa că i-au fost date jos clopotele, au fost scoase icoanele, iar în anul 1980 a fost transformată în muzeu.
Oamenii de bună credință au ascuns și au păstrat icoanele, iar în anii 1989-1990 acestea au revenit la locul lor. Biserica a fost reparată cu ajutorul localnicilor, care au făcut-o și mai frumoasă, deschizându-și ușile pentru credincioși.
Astăzi în Biserica de la Hirova slujește preotul Petru Turuta, originar din satul Dumbrăvița, raionul Sîngerei, care fiind un bun gospodar a transformat teritoriul bisericii într-o adevărată grădină cu flori. Starostele bisericii este Gheorghe Spînu, având alături cinci cântăreți bisericești.
NOTĂ: Informațiile și fotografiile au fost preluate de la Direcția Cultură și Turism și Călărași
One Comment
Bravo,multumesc frumos pentru istotia bisericii din sat, sint si eu o paminteanca a satului,tatal meu multi ani a cintat in horul bisericii .Multumesc frumos dragului parinte Petru pentru munca depusa in binele bisericii noastre.,multumesc din suflet.