O nouă abordare a achizițiilor publice la Spitalul Raional din Ungheni, datorită unui proiect ce va fi realizat în anul 2023
Asociația Obștească „Ecologie pentru Sănătate” va realiza, în anul curent, un proiect important de control civic, care vizează o instituție medicală din municipiul Ungheni. Proiectul se numește „Monitorizarea achizițiilor publice, realizate de către IMSP Spitalul Raional Ungheni pentru creșterea gradului de transparență și reducerea/ prevenirea riscurilor de corupție” și va fi implementat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
„Până la momentul de față, nici o organizație neguvernamentală nu a participat niciodată la monitorizarea achizițiilor publice de către Spitalul Raional Ungheni. Informându-ne despre multiplele nereguli în efectuarea achiziţiilor publice în Republica Moldova, ne-am propus să contribuim la asigurarea desfăşurării evaluării riscurilor de corupţie în cadrul acestei unități sanitare prin instruire şi consultare, monitorizare şi analiză a procedurilor de achiziții publice”, a menționat Rodica Guțu, președinta AO „Ecologie pentru Sănătate”, manageră de proiect.
„Implicarea activă în promovarea intoleranței publice la corupție și sprijinirea eforturilor anticorupție din Republica Moldova este un scop statutar al Asociației noastre”, a mai punctat dânsa.
Pentru a atinge scopul propus, Asociația Obștească „Ecologie pentru Sănătate” o va avea ca expertă în monitorizare pe Alina Florentina Săracu, doctor la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea Transfrontalieră, cu experiență de evaluator în Comisia de Evaluare a Cabinetelor Medicale de Medicină de Familie si a Cabinetelor de Specialitate din România, în Comisia de Supraveghere a Programelor de Sănătate etc. Astfel, monitorii locali vor fi ghidați în activitatea lor și vor avea parte de un schimb de bune practici privind monitorizarea achizițiilor publice.
În ceea ce privește monitorizarea propriu-zisă a achizițiilor publice la Spitalul Raional din Ungheni, monitorii vor stabili gradul de transparență și eficiența achizițiilor publice, vor examina planurile de achiziții publice pentru anii 2022-2023, vor analiza corectitudinea anunțurilor de achiziții publice, vor studia rapoartele de achiziții publice din 2022 ca ulterior să vină cu unele recomandări pentru a îmbunătăți unele procese sau practici.
Totodată, pentru a identifica riscurile de corupție în domeniul asistenței medicale, eventuale conflicte de interese în achiziționarea bunurilor/ dispozitivelor medicale, va fi efectuat și un sondaj între pacienți, agenți economici și angajați ai spitalului.
Informația privind rezultatele sondajului va fi făcută publică prin intermediul paginii web a Spitalului Raional, a paginiii de facebook a Asociației și prin mass-media.
Asociația „Ecologie pentru Sănătate” își propune de asemenea, prin intermediul acestui proiect, să elaboreze și să editeze 300 de broșuri, patru articole de presă, două podcasturi, spoturi video, astfel ca informațiile despre activitățile prevăzute de proiect, despre achizițiile publice de la Spitalul Raional din Ungheni să ajungă la un număr cât mai mare de populație, căci informarea este o verigă importantă în promovarea corectitudinii și transparenței achizițiilor publice. De aceea un obiectiv al proiectului este și revizuirea și dezvoltarea paginii web a Spitalului Raional Ungheni, unde doritorii: pacineți, angajați ai instituției, locuitori ai raionului Ungheni etc., să poată găsi toată informația de care au nevoie în ceea ce privește, în mod special, achizițiile publice.
„Ne dorim ca acest proiect să contribuie la o tansparență maximă a achizițiilor publice la Spitalul Raional din Ungheni, dar și să reprezinte o bună practică pentru alte instituții publice și agenți economici din Ungheni și – de ce nu – din Republica Moldova”, a afirmat Rodica Guțu.
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partener al proiectului în Ungheni este AO „Ecologie pentru Sănătate”, care implementează proiectul „Monitorizarea achizițiilor publice, realizate de către IMSP Spitalul Raional Ungheni pentru creșterea gradului de transparență și reducerea/ prevenirea riscurilor de corupție”.
Lasă un răspuns