Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni a fost inclus în Programul Transnaţional Dunărea

Imagine simbol, sursa: Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni

Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni a fost inclus în Programul Transnaţional Dunărea. Unul dintre principalele obiective ale programului este conservarea patrimoniului natural și cultural din regiunea Dunării. O activitate ce ține de proiect a fost realizată la Ungheni.

Astfel, Muzeul de Istorie și Etnografie a fost vizitat de elevi și profesori din localitate, pasionați de istorie, artă și cultură, care au participat la o activitate dedicată patrimoniului arheologic al raionului.

Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni le-a făcut participanților o incursiune în istoria exponatelor din muzeu prezentând piese din diverse perioade istorice: vase, obiecte de cult, podoabe, arme, etc. Directorul muzeului a precizat că patrimoniul arheologic al regiunii Ungheni este unul bogat, aici fiind etalate piese datate cu circa 4000 de ani î.Hr. care au o importanță istorică și culturală deosebită și care vin să constituie imaginea regiunii din cele mai vechi timpuri până la etapa actuală.

Deasemenea, în cadrul activității a fost abordat subiectul privind cele mai mari și mai reprezentative situri funerare din epoca romană de pe teritoriul Republicii Moldova. Vasile Iucal a vorbit despre artefactele cu valoare națională și internațională, precum descoperirile din necropola romană de la Petrești și cimitirul sarmațian de la Medeleni. Cimitirul din secolele II – IV d.Hr. de la Petrești fiind unul dintre locurile explorate de arheologi care au adunat și un bogat inventar funerar format din vase ceramice și de sticlă, podoabe și îmbrăcăminte, unelte și ustensile din metal, piatră, lut și alte materiale.

Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Valorificarea patrimoniului cultural și încurajarea turismului durabil prin intermediul unei moșteniri comune a țărmurilor Dunării ca bază pentru un traseu cultural”, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea.

Programul Transnațional Dunărea 2014–2020 are un buget de 263 de milioane de euro, inclusiv cinci milioane alocaţi din fondurile Instrumentului European de Vecinătate (IEV) pentru Republica Moldova. La program participă 14 țări: Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina și Ungaria. Cofinanțarea minimă este de 15%.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *