Curtea de Conturi: Datoriile companiei Moldovagaz față de Gazprom nu sunt veridice
Datoriile companiei Moldovagaz față de Gazprom nu sunt veridice. Cel puțin, asta susține Curtea de Conturi, care precizează că pentru gazele livrate pe teritoriul controlat de Chișinău, rușii cer aproximativ 740 de milioane de dolari, datoria regiunii transnistrene fiind evaluată la aproximativ 7,8 miliarde de dolari.
Datele se regăsesc în raportul de audit al societății Moldovagaz, prezentat de Curtea de Conturi la Comisia parlamentară pentru economie. Potrivit raportorilor, au fost găsite nereguli în acte, încă de la crearea companiei mixte moldo-ruse, în 1999, anunță Moldova 1.
Potrivit Curții de Conturi, activele fondatorilor au fost evaluate incorect, ceea ce înseamnă că o parte din datorie ar fi trebuit stinsă din contul bunurilor pe care Guvernul le-a transmis în capitalul social, dar și cotele-părți ar fi trebuit să arate altfel. Gazprom-ul și regiunea transnistreană dețin împreună peste 63 la sută din acțiuni, iar Guvernul de la Chișinău 35,33 de procente. În 2005, Tiraspolul și-a retras activele din capitalul social, însă a rămas în structura de acționari.
„Nedelimitarea exhaustivă în actele de verificare existente a datoriilor istorice dintre partea dreaptă și partea stângă a Nistrului nu oferă o certitudine cu privire la veridicitatea acestora, respectiv, și nici asupra cheltuielilor financiare aferente acestor datorii. Mai mult ca atât, auditul constată că datoriile malului stâng și malului drept ale Nistrului nu corespund realității”, afirmă Sergiu Știrbu, membru al Curții de Conturi.
Potrivit Curții de Conturi, în decembrie 2021, datoriile curente pentru livrările de gaze constituiau 37,3 milioane de dolari.
„După documentele care sunt semnate și, respectiv, după datele din contabilitatea noastră, noi avem datorii față de Gazprom și compania Factory Finance în jur de 709 milioane de dolari. Acest lucru trebuie divizat după anumite perioade. Cea mai mare pondere o au datoriile care au fost formate până în anul 2005”, a menționat directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.
„Curtea de conturi, în mare parte, a confirmat ipotezele sau afirmațiile noastre din studiile publicate anterior. Conform tuturor încălcărilor pe care noi le-am depistat și care pot fi confirmate prin copii de documente, malul drept nu are datorii. Și datoria la gaz a fost majorată artificial cu peste 950 de milioane de dolari. (…) sarcina Curții de Conturi a fost să identifice unde au fost ascunse o parte din documente”, a subliniat expertul în energetică Sergiu Tofilat.
Auditul datoriei istorice față de Gazprom pentru gazele livrate pe malul drept al Nistrului este realizat de două firme străine, contractate de Guvern.
Lasă un răspuns