VIDEO/ Nu vă lăsați prinși în capcana creditelor nebancare. Vedeți ce trebuie să știți înainte de a semna un contract
Știați că cetățenii Republicii Moldova au datorii foarte mari la organizațiile de creditare nebancară din țara noastră? Ademeniți de propuneri tentante, oamenii apelează la aceste companii pentru a obține un credit sau pentru a-și cumpăra ceva în credit. Bucuroși că li s-a oferit creditul, majoritatea cetățenilor nu sunt atenți la condițiile contractului. Din acest motiv, o bună parte nu-și pot îndeplini obligațiile și sunt chemați în instanța de judecată.
Dacă doriți și dvs. să obțineți un credit, citiți cu atenție contractul înainte de a-l semna!
Chiar dacă este voluminos, acordați timp pentru a citi toate prevederile din contract și atrageți în special atenția la prevederile privind termenul de restituire a creditului, comisioane și modul de calculare a dobânzii și penalității.
Rata dobânzii este foarte importantă! Aceasta se stabilește în funcție de termenul şi suma creditului, precum şi de alţi factori.
Ce se întâmplă în cazul în care nu restituiți creditul în termenul convenit?
Cel mai important aspect la care trebuie să atrageți atenția și să-l discutați cu reprezentantul organizației de creditare sunt prevederile care stabilesc ce se întâmplă în cazul în care nu restituiți creditul la timp.
După ce ați semnat contractul, vi se acordă un grafic de plăți pe care trebuie să le efectuați lunar. În caz de neachitare la timp a ratelor, organizația de creditare, cel mai probabil, vă va aplica o penalitate. În dependență de contract, aceasta poate fi calculată în mărime fixă sau sub forma unui procent din suma creditului nerestituit în termen. Iar, dacă nu vă încadrați în graficul de achitări, organizația ar putea cere restituirea integrală a creditului.
ATENȚIE! Contractul poate conține și clauze abuzive. Ce presupune acest lucru?
Clauzele abuzive sunt cele care nu au fost negociate individual și care dezavantajează considerabil, contrar bunei-credințe, persoana care a luat creditul.
În cazul în care nu rambursați creditul la timp ați putea fi acționat în judecată pentru a întoarce banii. Trebuie să știți că, chiar și o mică întârziere a rambursării sau achitarea unei sume incomplete, pot afecta istoria de credit și data viitoare este posibil să vi se refuze acordarea creditului de către bănci sau organizații de creditare nebancară.
Deci, dacă ați decis să obțineți un credit, trebuie să vă informați cât mai bine sau să cereți opinia unui specialist in finanțe și a unui jurist.
Lasă un răspuns