Opinie. În noul sezon de căldură trebuie protejați oamenii din zonele rurale, care se încălzesc cu lemne și cărbune

Imagine simbol, sursa: digi24

În acest an, scumpirea resurselor energetice va afecta cel mai mult oamenii de la țară, din care 90% se încălzesc iarna cu lemne și cărbune. Este vorba de circa 380,000 de familii, din care 40% sunt cu venituri mici. Aceste familii trăiesc într-o sărăcie energetică gravă și trebuie să aibă prioritate la acordarea ajutoarelor de stat. Declarațiile au fost făcute de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, scrie ecopresa.md.

Expertul a afirmat că 60% din căldura obținută de către familiile din Republica Moldova este de la gaze, 30% este de la lemne, iar 10% este de la cărbune. Cei mai săraci 40% au un confort energetic de 6 ori mai prost decât cei mai bogați 20% din moldoveni, care se încălzesc iarna cu gaz sau agent termic .

Analistul economic a adăugat că, timp de zece ani, moldovenii cheltuiau anual pentru încălzirea locuințelor în medie 3 miliarde jumătate de lei – maximum 4 miliarde. Anul trecut s-au cheltuit 7 miliarde de lei, însă o mare parte din această creștere a fost compensată de către Guvern. În consecință, șocul energetic asupra familiilor a fost unul slab. Anul trecut, cel mai mare șoc a fost pentru cei care au încălzire pe gaz și agent termic centralizat. Din acest motiv, suportul Guvernului s-a axat anume pe această categorie de consumatori.

Veaceslav Ioniță a mai declarat că, în noul sezon de căldură, trebuie protejați cei care se încălzesc cu lemne și cărbune din zonele rurale – circa 380,000 de familii. Apoi urmează alte 70,000 de familii care se încălzesc cu gaz, și încă 60,000 de familii care se încălzesc cu agent termic. Pentru circa 40% dintre cetățeni, cei mai vulnerabili, care utilizează gaz, factura va crește în medie cu 1500 de lei pe lună. Pentru cei care utilizează agent termic, factura va crește cu 1000 de lei pe lună. În luna ianuarie, pentru ambele categorii, factura ar putea depăși 2000 de lei. Pentru cei mai bogați 20% dintre moldoveni povara va crește în acest an cu peste 9000 de lei, în cel mai bun caz.

Pentru sezonul de încălzire 2022-2023, încălzirea cu lemne va costa populația în medie 1160 de lei, iar guvernul se pregătește să compenseze cheltuielile cetățenilor la procurarea lemnului printr-un tarif special, mai menționează expertul. Lemnul comercial este astăzi 3000 de lei un metru cub, iar un kilowatt de căldură pe bază de lemne costă 1 leu și 43 de bani.

Potrivit expertului, gospodăriile casnice cumpără oficial aproximativ 500,000 de metri cubi de lemn pe an. Neoficial, cam tot pe atât lemn este strâns de cetățeniii cei mai săraci de prin păduri. La fel, se mai consumă încă 65,000 de tone de cărbune anual.

Veaceslav Ioniță a concluzionat că, în acest an, Republica Moldova va trebui să taie un milion de metri cubi de lemne ca să ofere celor 450,000 de familii cele mai sărace câte cel puțin 2,5 metri cubi. Costurile statului se vor ridica la cel puțin 2 miliarde de lei. Și aici apar câteva probleme. Moldsilva va gestiona și va distribui celor mai săraci oameni, prin preț social, 2 miliarde de lei drept compensații pentru procurarea lemnului. Astfel apare loc liber de fraudă, corupție și defrișări ilegale de pădure. „Guvernul trebuie să creeze toate instrumentele necesare ca să evite aceste momente la maximum”, a conchis expertul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *